Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.11.2015 13:59:47

Nová hedvábná stezka jako příležitost pro české exportéry

Čínská vláda spouští velký investiční projekt na posílení domácí infrastruktury nazvaný Jedna cesta, pro který se neformálně vžilo označení Nová hedvábná stezka. Cílem projektu je zlepšit propojení mezi regiony v Číně a mezi Čínou a jejími obchodními partnery v zahraničí.

Iniciativa by měla zajistit volnější tok zboží, služeb a kapitálu jednak pomocí cesty po souši propojením Číny, centrální Asie, Ruska a Evropy, a jednak pomocí námořní cesty propojující Čínu se zeměmi jihovýchodní Asie, Indií a Afrikou. Celkový objem investic v projektu hedvábné stezky se může vyšplhat až na závratných 243 miliard dolarů. Projekt je velkou příležitostí i pro české exportéry.

Nová hedvábná stezka bude vyžadovat zvýšení investic do fyzické infrastruktury, například do železnic, dálnic, přístavů a ropovodů, a to zejména v centrálních a západních regionech Číny, které jsou v tomto směru méně rozvinuté. Velká část dílčích projektů již byla spuštěna, další čekají na schválení plánů.

Projekty skýtají zajímavé obchodní příležitosti pro zahraniční společnosti, které nabízejí služby a výrobky umožňující realizaci rozsáhlých plánů.

"Čínský trh považujeme za slibnou oblast pro české exportéry. Existuje málo teritorií se srovnatelným potenciálem. Na druhou stranu je Čína z pohledu evropských společností velice komplexním prostředím, kde se vyplatí mít zkušeného místního partnera, který pomůže překonávat specifické lokální výzvy," říká Michael Hordley, generální ředitel české pobočky HSBC. Tato banka má přitom s projekty v Asii obrovské zkušenosti.

Podle odhadů ekonomů z HSBC celkové investice do projektů čínské hedvábné stezky překonají celkový objem českého hrubého domácího produktu za rok 2014. Jsou velkou příležitostí zejména pro české výrobní společnosti, které nabízejí zařízení pro dopravu, stavební služby, řízení infrastrukturních projektů a mnohé další.

Čína - nová hedvábná stezka

Smrt BRIC(S)Smrt BRIC(S)

BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína, často doplňované ještě Jihoafrickou republikou na BRICS, byly od začátku tohoto tisíciletí považovány za synonymum rozvíjejících se trhů. Jednotlivé vagóny vlaku, který měl táhnout globální ekonomiku vpřed, se ale roztrhly, jedou různou rychlostí a někdy i různými směry. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688