BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  13.11.2015 12:42:14

Itálie, Portugalsko, Finsko, Nizozemsko zpomalily růst HDP eurozóny; analýza EUR/USD

Tento pátek je ve znamení evropských dat HDP. Hrubý domácí produkt 19členného bloku jednotné měny v období od července do září mezikvartálně stoupl o 0,3 procenta a meziročně vzrostl o 1,6 procenta. Ekonomové oslovení Reuters očekávali mezikvartální zvýšení HDP o 0,4 procenta a meziroční expanzi o 1,7 procenta.

Obě největší ekonomiky eurozóny, Německo a Francie, v mezikvartálním srovnání posílily o 0,3 procenta, v souladu s odhady trhu. Německo meziročně posílilo o 1,8 procenta. Avšak třetí největší ekonomika, Itálie, stoupla jen o 0,2 procenta, zatímco trh čekal 0,3 procenta, a Nizozemsko přidalo pouze 0,1 procenta oproti očekávaným 0,3 procenta. Portugalské hospodářství stagnovalo, zatímco ekonomický pokles Finska byl hlubší, než se čekalo.

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí opět rostla tempem přes 4 procenta
, čímž překonala odhady trhu, díky posílení investiční aktivity, zahraniční poptávky i spotřeby domácností. HDP v období od července do září mezikvartálně stoupl o 0,5 procenta, zatímco meziročně vyskočil o 4,3 procenta. Předchozí čtvrtletí dosáhl 7 a půlletých maxim na úrovni 4,6 procenta.  Analytici odhadovali mezikvartální zvýšení HDP pouze o 0,2 procenta a meziroční expanzi tempem 4,2 procenta.

Česko je tedy opět nejrychleji rostoucí ekonomikou regionu střední Evropy. Pro srovnání polský HDP v meziročním srovnání vzrostl o 3,4 procenta, slovenský o 3,6 procenta a maďarský o 2,3 procenta. České ekonomice aktuálně kromě jiného pomáhají v růstu i evropské peníze, které se promítají do investic. Evropská unie poslala do České republiky od ledna do října 86 miliard korun, což je o 53 miliard korun více než loni. Silný růst ekonomiky je viditelný i v dalších oblastech: banky hlásí nárůst úvěrování, státní rozpočet vyšší inkaso daní z příjmu a nezaměstnanost pod úrovní 6 procent je nejnižší za posledních sedm let.

Německý růst ve třetím čtvrtletí mírně zvolnil zejména pod tíhou zahraničního obchodu s tím, jak největší evropská ekonomika vzhledem ke své závislosti na vývozu reaguje na zpomalení na rozvíjejících se trzích.

Klíčovým tahounem ekonomického růstu byla domácí poptávka. Zvýšila se soukromá i veřejná spotřeba, avšak investice do vybavení klesly. Soukromou spotřebu v Německu pohání rekordní zaměstnanost a rostoucí mzdy, zatímco rozhodnutí vlády přijmout velké množství uprchlíků vede k vyšším výdajům státu na ubytování statisíců osob proudících do země. Data ukazují, že nízké úrokové sazby, silný trh práce, nízká inflace a vyšší mzdy jsou stále schopny podpořit spotřebu, a kompenzovat tak slabost v průmyslovém a vývozním sektoru.

Wall Street včera zažila nejhorší seanci za více než měsíc, když pokles cen komodit srazil akcie energetik a producentů materiálů a komentáře představitelů Fedu naznačovaly blížící se zvýšení úrokových sazeb. Dow Jones a S&P 500 klesly o 1,4 procenta a technologický Nasdaq oslabil o 1,2 procenta. Asijské akcie poslal v pátek dolů pokles cen komodit, které spadly na několikaletá minima kvůli obavám, že pomalejší globální růst může způsobit přebytek nabídky.

Prezident Federálního rezervního systému v St. Louis James Bullard, významný zastánce utaženější měnové politiky, vyjádřil obavy z permanentně nízkých úrokových sazeb v průmyslově vyspělých zemích, které by si mohly vyžádat přehodnocení měnové politiky.

Kanadský dolar včera oslabil na 6 týdenní minima proti USD hlavně kvůli propadu ceny ropy, která včera ztratila přes 4 procenta. Dnes čekáme projev člena bankovní rady (BoC) Wilkinse a z USA maloobchodní prodeje.

Započalo EUR/USD korekci?

Když se podivíme na denní graf EUR/SUD, tak by nás mohly zaujat delší dolní knoty čtvrteční a úterní svíčky, které mohou signalizovat začátek korekce předchozího výprodeje, jemuž EUR/USD podléhá již měsíc. V tomto případě by měla korekce dosáhnout alespoň první Fibonacciho hodnoty 23,6, tedy úrovně, kde se měnový pár obchodoval před zveřejněním dat NFP z předchozího pátku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:26  HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

23.11.2018Růst HDP v eurozóně se opět zpomalil Radomír Jáč (Generali Investment)
02.05.2018Růst HDP eurozóny v 1Q 2018 zpomalil Radomír Jáč (Generali Investment)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688