Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Osobní finance  |  11.11.2015 17:49:55

Bezkontaktní mýty

Bezkontaktní platební technologie jsou v České republice nesmírně populární. V polovině roku 2015 registrovalo Sdružení pro bankovní karty v ČR přes 7 milionů (7 371 713) vydaných bezkontaktních karet či jiných nosičů pro bezkontaktní platby. I přesto jsou někteří lidé málo informováni o tom, jak bezkontaktní technologie fungují, a mají zbytečné obavy.

„Držitelé bezkontaktních karet se často obrací na naši linku s různými dotazy ohledně bezkontaktních technologií, většina dotazů se týká jejich bezpečnosti. Lidé si totiž v internetových diskuzích něco přečtou, případně získají zaručené informace od svého okolí a pak mají pocit nejistoty,“ říká Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro ČR, Slovensko a Rakousko.

Mýtus č. 1 – Kdokoliv s vhodným zařízením může z karty vysát peníze a osobní informace

Jednou ze stálic mezi mýty je informace o tom, že z bezkontaktních platebních karet lze nepozorovaně vysát peníze a osobní informace – například v MHD či na dalších místech s vysokou koncentrací lidí. Stačí, když bude mít útočník u sebe tu správnou čtečku. „Toto samozřejmě není pravda. Bezkontaktní platba funguje opravdu jen na vzdálenost několika málo centimetrů od konkrétní části terminálu, ve kterém v ten samý okamžik došlo k aktivaci čtečky. Aby něco takového bylo byť jen teoreticky možné, musel by dotyčný disponovat výkonnou čtečkou o rozměrech slona. Náhodné transakce a transakce bez vědomí držitele karty jsou tedy vyloučené,“ vysvětluje Miroslav Lukeš.

Veškeré terminály jsou navíc zapojeny do elektronického systému, což znamená, že každá transakce je dohledatelná. Terminály bez zapojení do systému nefungují. Potenciální zloděj by tak byl rychle odhalen.

Mýtus č. 2 – Díky zachycení bezkontaktních dat mohou zloději vyrobit falešnou kartu a použít ji k transakci

Bezkontaktní karty pracují pouze ve velmi těsné blízkosti terminálu a o držiteli karty poskytují pouze minimální množství informací. V takových situacích je nemožné kartu naklonovat. Použitá ochrana navíc znemožňuje klonování karty nebo výrobu duplikátu – díky mikročipu, který je uvnitř karty a disponuje pokročilou šifrovací technologií.

Mýtus č. 3 – Bezkontaktní kartu je nutné chránit proti úniku dat speciálním nepropustným pouzdrem

Někteří držitelé karet si v obavách o své bezkontaktní karty pořizují speciální pouzdra a obaly, které je mají chránit. „Používání pouzdra na bezkontaktní kartu rozhodně není nic špatného, můžete ji tím chránit proti mechanickému poškození, jinou funkci však neplní,“ vysvětluje Miroslav Lukeš.

Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688