Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.11.2015 17:09:33

Summary: Anheuser-Busch InBev (DIP), Carlsberg, E.ON (DIP) a Macy´s

Evropa:

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev (DIP) učinila formální nabídku na převzetí tržní dvojky SABMiller (ex-DIP) za 107 mld. USD, neboli 44 GBP/akcii v hotovosti. Spojení tak již nic nebrání. Regulatorní námitky byly umlčeny prodejem 58% podílu SABMilleru v MillerCoors pivovarnické skupině Molson Coors Brewing za 12 mld. USD. Transakce bude financována ze stávajících zdrojů AB InBev v kombinaci s emisí dluhu o objemu 75 mld. USD! Nově-vzniklá pivovarnická jednička bude kontrolovat zhruba polovinu celkového profitu generovaného v odvětví (cca 25 mld. USD). AB InBev plánuje zredukovat roční náklady o 1,4 mld. USD, což představuje přibližně 9 % tržeb skupiny SABMiller. V předešlých akvizicích AB InBev (Anheuser-Busch, Grupo Modelo) dokázala společnost ve finále realizovat nákladové úspory ve výši cca 20 % z tržeb převzaté entity. Akvizicí si AB InBev mimo jiné otevírá dveře na africké trhy. Akcie nově vzniklé entity budou kotovány v Bruselu, Mexiku a Johannesburgu. Akcie AB InBev posilují o 2 % a zůstávají v seznamu DIP, akcie SABMiller přidávají taktéž 2 % na 40,5 GBP, akcie Molson Coors obchodují poblíž včerejšího závěru.

U piva ještě chvíli zůstaneme, neboť toto odvětví má dnes doslova žně. Světová čtyřka, dánský pivovar Carlsberg, představil čísla za 3Q15. Tržby vzrostly na organické bázi meziročně o 3 %, provozní zisk sice jen o 2 % na 3,5 mld. DKK, i tak ale přistál bezpečně nad odhadovanými 3,1 mld. DKK. Oznámení doprovodila zeštíhlující kúra, jež bude stát místo 2000 zaměstnanců (15 % pracovní síly). Do roku 2018 by tak měly být ročně uspořeny 2 mld. DKK. Společnost tímto usiluje o zvrácení trendu klesajícího zisku, jenž má své kořeny ve vývoji na ruském trhu (ve 3Q15 -11 % yoy), který představuje pro Carlsberg zhruba pětinu tržeb. Letošní zisk by měl klesnout o vyšší jednotky procent. V příštích třech letech by měla restrukturalizace včetně odpisu hodnoty některých aktiv přijít společnost na 10 mld. DKK. Akcie přidávají 6 %.

Německý energetický koncern E.ON (DIP) zaknihoval ve 3Q15 dle očekávání ztrátu ve výši 7,25 mld. EUR. Pod ztrátou jsou v plné míře podepsané dopředu avizované odpisy hodnoty některých aktiv o objemu 8,3 mld. EUR (primárně goodwill). Odpisy jsou odrazem klesajících cen elektřiny a komodit a rostoucích regulatorních tlaků. Po odečtení mimořádných položek dosáhl provozní zisk za 9M15 výše 5,4 mld. EUR. Za meziročním poklesem z loňských 6,5 mld. EUR jsou odstávky některých výrobních kapacit a prodeje aktiv v Španělsku a Itálii. Co je ale důležitější pro naší investiční tezi v rámci DIP je fakt, že společnost potvrdila výhled pro letošní rok i výplatu dividendy na úrovni loňských 0,5 EUR/akcii, přičemž restrukturalizační proces pokračuje podle plánu. Zadlužení společnosti kleslo letos díky silnému provoznímu cash flow a prodejům některých aktiv o 5,3 mld. EUR. Akcie v závěru obchodování umazávají intradenní cca 3% nárůst.

USA:

Propadákem dne jsou akcie obchodního řetězce Macy´s. Jeho tržby klesly ve 3Q15 meziročně o 5,2 % na 5,9 mld. USD a zaostaly tak za tržními odhady. Jedná se o nejhlubší propad za posledních 5 let. Nedařilo se hlavně prodejům oblečení, které šlo při slabé podzimní návštěvnosti záhy do cenových akcí, což se podepsalo na maržích. Zhoršen byl výhled pro letošní rok, který nyní počítá se ziskem 4,2-4,3 USD/akcii oproti dřívějším 4,8 USD. Celoroční tržby by měly spadnout o 2,7-3,1 %, původně se počítalo jen s -1 %. Akcie se propadají o 13 %!

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.11.2016Summary: E.ON, Carlsberg, Coca-Cola Co/PepsiCo Patria (Patria Finance)
24.10.2016Summary: Koninklijke Philips NV (DIP), T-Mobile US Patria (Patria Finance)
04.08.2016Summary: Siemens, Nokia (DIP) Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688