Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.11.2015 18:12:55

Konec politiky jednoho dítěte


Jeden návštěvník Číny na stránkách FT před několika dny popisoval, jak cestoval na lodi se skupinou lidí: Čtyři ve starším věku, dva v mladším a jedno dítě. Šlo prý evidentně o rodiče a prarodiče a všichni „tancovali“ kolem jejich nejmladšího potomka. Tato rodinná struktura je důsledkem politiky jednoho dítěte, která se v posledních dnech dostala opět do popředí zájmu médií. Protože skončila.

Téma bylo mimo jiné zmíněno i na FTAlhaville a to v ryze tržním kontextu: Japonská společnost Okamoto Industries má ve svém výrobkovém portfoliu i kondomy. Při pohledu na vývoj ceny jejích akcií za poslední tři roky je patrné, že z hlediska návratnosti jde o hodně zajímavý titul, v roce 2015 se pak dějí skutečně velké věci. Propad, který nastal v posledních týdnech, někteří dávají do přímé souvislosti právě s vývojem v Číně.

Jinak řečeno, změna politiky znamená „kondomy nakrátko, dlouhé pozice na plenách a dudlících“. I když jako laikovi se mi zdá, že technologie výroby dudlíků a kondomů by se nemusela zase tak lišit a kondomárny by tak nakonec mohly být zajištěním proti všem scénářům dalšího vývoje. Prostě se změní na dudlíkárny.


pol-2

Ani čínská porodní revoluce nezpůsobí revoluci demografickou

Morgan Stanley v souvislosti s posledním vývojem přináší následující graf, který dává do souvislosti bohatství (HDP na hlavu na ose x) a počtem dětí na jednu ženu. Body je proložena křivka a přestože vztah má daleko do dokonalosti je jasně patrné, že je negativní. Nechci fušovat do řemesla sociologům a specialistům na toto téma, kteří mají jistě řadu teorií vysvětlující, proč s bohatstvím klesá velikost rodin (nebo s velikostí rodin klesá bohatství). Přesto si dovolím tvrdit, že vztah je intuitivní a odpovídá tomu, co vidíme kolem sebe. Pokud zůstaneme u Číny, je z grafu patrné, že při současných úrovních příjmů by tamní rodiny měly mít mnohem více dětí, než je tomu nyní. Trend by měl být tedy jasný jak podle „peněz“, tak podle situací, kdy šest dospělých vkládá svou radost a sny do jednoho potomka.

-1

Credit Suisse očekává, že čínské změny budou znamenat dalších 3 – 6 milionů dětí ročně. To zní jako populační revoluce, ale tento „tanker“ bude ve skutečnosti měnit směr jen velmi pomalu. V roce 1990 tvořili lidé starší šedesátí let asi 8 % čínské populace – viz poslední graf. Nyní je to zhruba dvojnásobek (tedy 15 – 16 %). I kdyby se začali Číňané chovat v souladu s výše uvedeným grafem, projeví se to jen postupně. Podle současných projekcí by tak mělo i nadále docházet k dramatickému stárnutí populace a v roce 2040 by mohl podíl starších lidí dosáhnout více než 30 %:

pol-1

Poměr zhruba jednoho potenciálního penzisty na dva nepenzisty znamená velké ekonomické tlaky (což budeme testovat my sami). Natixis v souvislosti s uvedeným zmiňuje několik základních dopadů na čínskou ekonomiku: Prudký pokles potenciálního růstu, který se projeví v celé ekonomice (včetně inflace) a také v cenách komodit. Dále posun čínské ekonomiky od vnějších přebytků k deficitům a postupný pokles jejích zahraničních investičních aktiv. To znamená, že na globálních dluhopisových trzích by měly sílit prodejní tlaky. Hovoříme přitom o době, kdy bude Čína v globální ekonomice ještě větší silou, než dnes.

Každodenní hektický vývoj na trzích nám často vytěsňuje podobné dlouhodobé trendy mimo naší pozornost. A je pravda, že jejich efekty je v kratším období poměrně těžké vysledovat (mimo extrémnějších jevů, jako je propad cen akcií kondomáren). V delším období jsou ale rozhodující a čínský demografický vývoj aspiruje z hlediska globálních megatrendů na přední pozice důležitosti.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688