Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  12.11.2015 15:00:08

Jih Evropy se může stát jejím hlavním motorem


Jih eurozóny se po roce 2008 dostal do hlubokých problémů. Nakonec musel přikročit k útlumu domácí poptávky. Ten byl nutný pro eliminaci vnějších deficitů, které už nebylo jak financovat. Už jsme si zvykli na to, že sever Evropy je na tom ekonomicky lépe a bude tím, kdo táhne ekonomický růst celého kontinentu. Nyní se ovšem situace začíná jevit rozdílně. Zdá se totiž, že tahounem růstu bude naopak jih.

Jak vypadá pohled na hlavní evropské země? Německo trpí poklesem ziskovosti korporátního sektoru. Ten se pak negativně projevuje v oblasti investic a ve stagnaci výrobních kapacit. Ve Francii nedochází ani k oživení investic, ani k oživení v oblasti zaměstnanosti. Příčinou je její nízká konkurenceschopnost daná hlavně nízkou úrovní sofistikovanosti výrobního sektoru. K tomu se přidává tlak ze strany vysoké daňové zátěže.

Naopak Španělsko se těší rychlému růstu. Jeho základem je obnovená konkurenceschopnost, exporty, investice a pozitivní vývoj v oblasti zaměstnanosti. Růstový výhled se zlepšil rovněž v Itálii, a to i přesto, že konkurenceschopnost její ekonomiky se stále horší. Pravděpodobnou příčinu představují reformy na trhu práce a posun směrem k výrobě s vyšší přidanou hodnotou, která se vedle samotného růstu projevuje pozitivně i v oblasti investic a zaměstnanosti. Možná, že nakonec tedy budeme skutečně přehodnocovat náš pohled na vývoj v eurozóně s tím, že jejím hlavním motorem se namísto severu stane její jižní část.

Dosavadní vývoj hrubého domácího produktu v Německu, Francii, Itálii a Španělsku sleduje následující graf. Ve srovnání s rokem 2002 je na tom zdaleka nejhůře Itálie, nejlépe naopak Španělsko, a to i přesto, že po roce 2008 prošlo značným útlumem. Jeho dynamika je nyní ze všech čtyř zemí nejsilnější.

-1

Tabulky shrnují projekce růstu ve zmíněných čtyřech zemích. Jde o projekce od MMF, OECD, Evropské komise, projekce konsenzuální, vládní a projekce od společnosti Natixis. Obecně se předpokládá, že Španělsko si povede i nadále velmi dobře. Itálie by měla zaostávat, ale k tomu nemusí nutně dojít. Pokud si tato země povede lépe, než se čeká, posune se těžiště růstu eurozóny směrem na jih:

-1

Zdroj: Natixis

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688