BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  11.11.2015 12:42:14

EUR/USD nahlídlo pod 1,07 kvůli Portugalsku, dnes čekáme na slova Draghiho, britská data z trhu práce zklamala; analýza GBP/USD, GBP/AUD, USD/CAD

Investoři dnes vstřebávají další várku ekonomických dat z Číny. Úterní údaje o čínské inflaci poukázaly na trvalé, ne-li sílící deflační tlaky. O víkendu zase vyšla nepotěšující zpráva o čínském zahraničním obchodu. Dnes data průmyslové výroby poukázala na říjnové meziroční posílení ve výši 5,6 procenta. Průmyslová produkce druhé největší ekonomiky světa od roku 2010 kontinuálně klesá a říjnová data jsou nejhorší od roku 2009. Ceny mědi se v prostředí pevnějšího dolaru a trvalé ekonomické slabosti Číny, předního světového spotřebitele kovů, drží poblíž šestiletého minima.

Euro se včera proti dolaru (EUR/USD) propadlo na sedmiměsíční minimum a na chvíli se podívalo pod hodnotu 1,07, nicméně uzavřít na takto nízkých úrovních se mu nepodařilo. Slabé euro je pozitivní hlavně pro evropské akcie (primárně exportéry), které nejsou díky tomu vystaveny prodejnímu tlaku, jako americké tituly. Apple snížil objednávky komponentů skoro o 10 %. Důvodem je prý hlavně nízká poptávka po mobilním telefonu iPhone 6s. Akcie ztratily 3,2 % své hodnoty.

Hlavní portugalská opoziční strana, socialisté, v úterý podepsala konečnou dohodu s dvěma krajně levicovými uskupeními včetně komunistů, která jí umožní sesadit současný středopravý kabinet a sestavit vlastní většinovou vládu. Dohoda tak formálně stvrzuje, že tyto strany, jak avizovaly již dříve, odmítnou program proreformní středopravé vlády premiéra Pedra Passose Coelha, o němž má parlament hlasovat ještě během úterý. Index portugalské burzy PSI 20 klesl o 1 procento po pondělním propadu o 3,9 procenta. Dění v Portugalsku bylo včera důvodem pro propad EUR/USD pod hodnotu 1,07, prvně za 6 měsíců. Navíc aktuální situace v Portugalsku může mít vliv na mnohem důležitější prosincové parlamentní volby ve Španělsku.

Australský a novozélandský dolar v noci posílili o 0,5 procenta proti USD. Zpráva o finanční stabilitě novozélandské centrální babky (RBNZ) varovala před 27 procentním propadem cen nemovitostí v Aucklande, což si investoři vysvětlili, že centrální banka bude nucena držet úrokové sazby na aktuální hodnotě a nebude je dále snižovat.

Britská libra dnes dopoledne oslabila po datech z trhu práce. Ačkoliv míra nezaměstnanosti klesla v třetím čtvrtletí na 5,3 procenta, nejníže od dubna 2008, mzdy rostly nejpomaleji od února. Hodinový růst mezd ve výši 2 procent je mnohem pomalejší ve srovnání se srpnovými daty ve výši 3,2 procenta.

Dnes je státní svátekUSA a Kanadě, očekáváme tedy na trhu nižší aktivitu. Na ekonomickém fóru britské centrální banky (BoE) dnes vystoupí kromě Marka Carneyho i představitelé Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, Visco a Constancio. Mario Draghi by měl mluvit v 14:15.

GBP/USD
po datech z britského trhu práce bojuje se zónou rezistence (předchozí support) 1,5180-1,5200. Dnešní zavírací cena pod nebo nad touto hodnotou by mohla hodně napovědět o dalším vývoji libry.

GBP/AUD intra denně posiluje v rostoucím kanálu. Sledujeme reakci na horní hranu kanálu, kde by se růst GBP/USD mohl zastavit vzhledem k náznaku medvědí divergence.



USD/CAD posiluje v rostoucím kanálu a pokud v něm zůstane, zamíří k předchozím maximům.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688