Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.11.2015 09:03:00

Čína: Maloobchod potěšil, průmyslová produkce na letošním minimu

V Číně byla dnes ráno zveřejněna důležitá data týkající se maloobchodních tržeb a průmyslové produkce za měsíc říjen, která doplňují včera zveřejněnou statistiku o cenovém vývoji v druhé největší světové ekonomice.

Maloobchod nepatrně (o 0,1 p.b.) překonal očekávání trhu, když povyrostl meziročně o 11 % a úspěšně si drží dvouciferné tempo růstu již od února roku 2004.

retail-1

Čínské domácnosti minulý měsíc utrácely více za ubytování, spotřební zboží a automobily. Naopak poptávka po stavebních materiálech, nebo pohonných hmotách byla y/y nižší. Celkově však k žádnému překvapení nedošlo, sektor služeb zůstává relativně silnou a stabilní součástí čínské ekonomiky a odráží solidní spotřební apetit tamních domácností. To potvrzují také například rekordně vysoké online tržby Alibaby během čínského obchodního svátku nazývaného také jako Double Eleven (podle data 11. listopadu).

Průmyslová výroba

Údaje o říjnové průmyslové produkci už tak povzbudivé nejsou. Průmysl rostl y/y o 5,6 %, což je na čínské poměry slabé číslo, navíc se jedná o hodnotu nedosahující na konsensus trhu (5,8 %). Také oproti září sledujeme zpomalení tempa růstu o 0,1 p.b. Průmysl tak rostl v říjnu nejpomaleji v letošním roce (společně s březnem, kdy výkon přidal také 5,6 %).

ip-1

Slabší výkon přichází primárně z těžkého průmyslu, ze sektorů zabývajících se zpracováním surovin ((koksovatelné) uhlí, cement, ocel) a výroby elektřiny. Tato odvětví brzdí celkovou produkci sekundárního sektoru. V pozadí dnešních čísel je přítomná snaha čínské vlády rebalancovat ekonomiku ve prospěch sektoru služeb i za cenu nižšího ekonomického růstu. Kapitálové investice (bez zemědělského sektoru) vzrostly v říjnu o 10,2 procenta (-0,1 p.b. m/m), což bylo v souladu s konsensem trhu (agentura BBG).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688