Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  15.11.2015 09:05:44, aktualizováno 20.01.2016 12:57:58

ERÚ chystá revoluci v platbách za elektřinu. Změna přijde v roce 2017


Energetický regulační úřad avizuje revoluci v tarifech eletřiny, která má přijít v roce 2017.

Nový tarifní systém v elektroenergetice, který má za cíl spravedlivě rozložit náklady na provoz elektrizační sítě mezi jednotlivé účastníky trhu, bude s konečnou platností spuštěn od 1. ledna 2017. Oznámil to Energetický regulační úřad (ERÚ) s tím, že doplňující informace o nastavení nového tarifního systému bude průběžně zveřejňovat.

ERÚ připraví blog na svých internetových stránkách, který bude o nových tarifech informovat, včetně kalkulátoru tak, aby koneční zákazníci měli po celý rok 2016 k těmto informacím přístup a mohli se na připravovanou změnu systému účtování v předstihu dostatečně připravit.

„Chceme odběratelům elektřiny umožnit porovnání, kolik utrácejí za svou spotřebu elektřiny dnes a kolik utratí v rámci nového tarifního systému. Proto budeme po celý rok 2016 informovat širokou veřejnost, jaké změny se chystají a proč,“ uvedl místopředseda ERÚ Jan Nehoda.

KALKULAČKA ERÚ: Jak vám prodraží účty nové tarify.

Jedním z hlavních důvodů změny tarifního systému (TS) je jeho neaktuálnost, současný TS vznikl v období liberalizace elektroenergetiky, kdy docházelo k oddělování neregulovaných činností od regulovaných.

Vzhledem k vysoké historické provázanosti stávajícího TS s centrálně řízenou elektroenergetikou přestává být tento systém pro dnešní energetický sektor udržitelný. Stávající TS navíc obsahuje křížové podpory mezi jednotlivými tarifními skupinami odběratelů a skryté podpory decentrální výroby elektřiny umisťované do odběrných míst zákazníků, které platí ostatní zákazníci bez možnosti výroby elektřiny. Dále tento systém vede k nadměrným požadavkům zákazníků na napěťové hladině velmi vysokého (VVN) a vysokého napětí (VN) na kapacitu sítě, kterou však zákazníci nevyužívají a nemusí za ni platit, ale provozovatelé sítí jsou povinni ji pro ně ve stanovené výši držet. ERÚ se proto na počátku roku 2014 rozhodl zahájit práce na tvorbě nového tarifního systému (NTS).

„Cílem ERÚ je motivovat zákazníky k optimalizaci jejich požadavků na síťová připojení. Ta jsou mnohdy zbytečně naddimenzovaná a zákazníci si tak rezervují příkon sítě, který plně nevyužívají. Například šetrnější elektrospotřebiče snižují spotřebu domácnosti, rezervovaný příkon sítě odběrného místa, však v rámci tarifu zůstává ve stejné výši. Správným nastavením velikosti svého požadavku na elektrizační síť mohou zákazníci ušetřit, celkově se také sníží i nároky na celou infrastrukturu. Provozovatelé soustav pak mohou přesunout část svých investičních plánů do oblastí chytrých technologií, místo pouhého rozšiřování a posilovaní elektrizační soustavy,“ sdělila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Při tvorbě nové tarifní struktury sledoval ERÚ několik hlavních cílů, především to, aby odrážel v jednotlivých složkách regulované ceny odpovídající strukturu nákladů na provoz, obnovu a rozvoj sítí v závislosti na požadavcích zákazníků na služby sítí. NTS bude dále vytvářet podmínky pro stabilní a dlouhodobě udržitelné financování provozu a investic do elektrických sítí a infrastruktury na optimální úrovni a bude motivovat zákazníky k racionálním požadavkům na zajištění příkonu v elektrizační síti. NTS také povede k tomu, aby každý zákazník uhradil náklady, které svými požadavky a chováním vyvolal. Zároveň NTS musí být pro zákazníky jednodušší a spravedlivější, flexibilnější z pohledu schopnosti reagovat na nové požadavky zákazníků, obchodníků a výrobců elektřiny i nových technologií.

Cílem NTS není žádný dodatečný příjem provozovatelů soustav, objem regulovaných prostředků nebude navyšovat výnosy pro energetické firmy.

Ceny platné od 1. 1. 2017 budou zveřejněny v roce 2016. Zákazníkům budou automaticky dle převodní tabulky tarifů převedeny jejich stávající tarify na odpovídající tarif dle NTS. Informace o NTS a ukázkové ceny na rok 2016 budou zveřejněny již na přelomu roku 2015 a 2016. Nejedná se o celkové zvýšení regulovaných plateb, ale o jejich rozdílné rozložení. Někteří zákazníci tedy mohou zaplatit v NTS více a jiní zase méně. Obecně lze říci, že méně zaplatí zákazníci, kterým je v distribuční soustavě rezervován určitý příkon a jejich spotřeba elektřiny je přiměřená rezervovanému příkonu a přiznané distribuční sazbě. Toto platí zejména pro velkoodběratele, u nichž se individuálně projeví přechod na objektivnější účtování dle příkonu. Více ale zaplatí zákazníci, kterým je rezervován příkon nebo mají poměrně velký hlavní jistič před elektroměrem a jejich spotřeba elektřiny je velmi nízká, a dále zákazníci, kteří užívají některý z topných tarifů a elektřinou již netopí.

Podle nového tarifního systému si lidé s naddimenzovaným jističem s největší pravděpodobností připlatí. Většinou se mají rozdíly pohybovat do 10 procent. Ale podle modelového případu si například domácnost se spotřebou 1800 kilowatthodin ročně a příliš velkým jističem 3x25A za elektřinu připlatí 18,4 procenta za rok. Zákazníci si ale mohou nechat jistič snížit. Ve zmiňovaném případu by například při přechodu na jistič 1x25A zákazník na elektřině ušetřil 19,4 procenta ročně.

Otázkou zůstává, kolik lidí bude muset svůj jistič vyměnit. Podle ERÚ přijde výměna spolu s dalšími potřebnými pracemi na pět až sedm tisíc korun. Podle Holubce z PRE bude suma sice o něco nižší, odhaduje však, že jen v Praze má naddimenzovaný jistič až pětina zákazníků. E.ONČEZ na dotazy neodpověděly. Pokud by ale tento poměr platil v celém Česku s 3,5 milionu odběrných míst, změn jističů by mohly být stovky tisíc. "Pokud by byl počet změn jističů opravdu vysoký, je na zvážení, zda nebude vhodná jednorázová státní dotace na jejich výměnu," říká Vitásková.

Pro vyhodnocení dopadu NTS na výši celkových plateb za dodávku elektřiny bude sloužit cenová kalkulačka, která umožní zákazníkům spočítat platby v současném a novém TS a modelovat si změnu plateb za distribuci elektřiny při změně distribučního tarifu nebo velikosti hlavního jističe. Na základě výsledku si pak zákazníci budou moci upravit podmínky odběru elektřiny.

Energetický regulační úřad, tisková zpráva

Související zprávy:
42 mld. pro OZE v ohrožení. Dopis od EK...
Koudelka (ÚS): ERÚ nesmí přijímat pokyny od...

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

01.03. 16:12  kdo a proč nám tají pravdu o skutečných plánech? (delegát XVII. sjezdu KSČ)
27.02. 12:19  kdo a proč nám tají pravdu o skutečných plánech? (delegát XVII. sjezdu KSČ)
27.01. 23:14  tarify 2017 (delegát XVII. sjezdu KSČ)
27.01. 21:46  tarify 2017 (Vladimír Fuksa)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688