Moderní zabezpečení domu: co potřebujete vědět o zabezpečení

Na možnosti moderního zabezpečení odpovídá Daniel Havel ze společnosti Jablotron, výrobce moderních zabezpečovacích a komunikačních systémů.

 

Protože v okolí našeho domu došlo v nedávné době k několika krádežím, začali jsme přemýšlet o zabezpečení objektu. Čím bychom měli začít a na co bychom si měli dát pozor?

Určitě je dobré začít u kvalitních vchodových dveří. Kvalitní bezpečnostní vložka a kvalitní dveře jsou základ, o kterém není pochyb. Zapomínat byste neměli ani na zadní dveře, případně sklep. Když kvalitní dveře náporům nezvaných hostů odolají, budou se zloději určitě soustředit na okna. A pokud nechcete sáhnout po nevzhledných a omezujících mřížích, nezbývá, než se spolehnout na kvalitní elektronický alarm. Existuje celá řada spolehlivých detektorů, které reagují na otevření dveří a oken, na rozbití skleněné výplně, na pohyb před okny apod. a včas před nezvanými hosty varují. Přesnou specifikaci systému je lepší nechat navrhnout odborníka přímo na míru daného objektu. Ideální - a obzvlášť to platí u toho typu nemovitostí, ve kterých se nezdržujeme celoročně - je napojení systému na Bezpečnostní centrum, které v případě vloupání zajistí zásah přímo na místě. Kromě vzdálenosti totiž existuje také reálné nebezpečí, které vám hrozí v případě, že byste se měli postavit pachateli. Non-stop dispečink Bezpečnostního centra hlášení z objektu vyhodnotí a vyšle na místo profesionály.

Rozhodli jsme se svůj dům opatřit moderním zabezpečovacím systémem. Rádi bychom se zeptali na názor odborníka, čím se máme při jeho vybírání řídit a podle čeho se máme na trhu orientovat?

Začněte asi tím nejzřejmějším – velikostí a strukturou objektu, bezpečnostním posouzením objektu a samozřejmě požadavky, které na zabezpečovací systém máte. Moderní alarmy mohou totiž nejen zajišťovat bezpečnost, ale také zpříjemňovat život. S jejich pomocí můžete ovládat například vytápění, různé spotřebiče nebo třeba i zavlažování na zahradě. Z hlediska zabezpečení je dobré zvážit, zda chcete alarm používat pouze, když v objektu nejste, nebo zdali vám může posloužit třeba i v noci. K vloupání totiž dochází až nepříjemně často v situaci, kdy majitelé uvnitř spí. Alarm umožňuje nezávislé střežení různých prostor, takže pokud spíte v patře, můžete nechat hlídat přízemí a auto před domem. Při výběru zabezpečovacího systému se neorientujte pouze podle ceny, ale zaměřte se také na záruky, certifikace nebo servis. Firma, kterou pro realizaci vyberete, by měla být výrobcem pro montáž certifikovaná.

Hodně jsem v poslední době četl o tom, že zabezpečovací systémy už nechrání jen před krádežemi. Co všechno může zabezpečovací systém monitorovat? A jak jsou na tom ceny za bezpečnostní služby, pokud je systém napojený na pult centralizované ochrany?

V rámci zabezpečovacího systému je možné instalovat i jiné detektory, než ty, které zabraňují vloupání – např. detektory požární, zaplavení nebo třeba úniku plynu. Systém vás tak vždy včas varuje před nebezpečím, které může způsobit škody na majetku, ale i na lidských životech. Finanční náročnost připojení na pult centralizované ochrany je až překvapivě nízká. Záleží na velikosti objektu a na rozsahu poskytovaných služeb, ale hovoříme o částce okolo 500 měsíčně. Riziko planých poplachů se eliminuje profesionální montáží. Není třeba bát se vlastního ovládání systému, protože existuje tolik možností, že si vybere každý. Non-stop dispečink Bezpečnostního centra hlášení z objektu vyhodnotí a vyšle na místo profesionály podle toho, k jakému typu poplachu dojde.

Do jakého tipu nemovitosti se spíše hodí zabezpečovací systém? Předpokládám, že především u těch, které na delší dobu opouštíme – tedy třeba chaty. Jak velký stavební zásah nás v případě dodatečné montáže zabezpečovacího systému čeká?

Celý systém se dá řešit i bezdrátově, takže stavební zásah je v takovém případě minimální. Využívat jej můžete nejen na chalupě, ale i v rodinném domě či bytě, který o víkendech a prázdninách na delší dobu opouštíte. Tam už případná loupež představuje mnohem větší finanční riziko a míra loupežných narušení objektů se bohužel v období dovolených zvyšuje. A divili byste se, kolik zlodějů odradí od pokusu o loupež už jen štítek s informací, že je dům napojený na pult centralizované ochrany.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky