Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  10.11.2015 10:33:53

Vlna reportů výsledků končí. Co prozradila o zámořských firmách?

Zámořská výsledková sezóna se přehoupla do své závěrečné fáze, přičemž v rámci indexu S&P 500 reportovalo svá čísla již více než 400 firem tvořících přes 83 % tržní kapitalizace tohoto indexu. Z výsledků, které již byly reportovány, příliš pozitivních zpráv nezaznívá, čemuž odpovídají i reakce příslušných akcií. Hlavní témata přitahující největší pozornost jsou již několik kvartálů totožná. Čili nízké ceny komodit, silný dolar, hrozba zvyšování úrokových sazeb v USA a zpomalení rozvíjejících se ekonomik v čele s Čínou.

 Z firem, které doposud zveřejnily svá čísla, jich pouze 40,3 % překonalo očekávané úrovně tržeb a 69,3 % pozitivně překvapilo na čistém zisku. Zejména co se týče tržeb, jde o velmi nízkou úspěšnost hraničící až se zklamáním. Během prvního čtvrtletí totiž dokázala ještě více než polovina společností z S&P 500 překonat odhadované úrovně tržeb, přičemž průměr za předchozí čtyři kvartály je ještě lepší. Až 53 % firem reportovalo vyšší než odhadované tržby. V rámci jednotlivých sektorů byly v překonávání tržních odhadů nejúspěšnější firmy spadající do segmentu Technologie a Zdravotnictví. Poměrně dobře se vyvíjí výsledková sezóna i v segmentu Spotřební zboží. Zde nás však ještě převážná většina reportů teprve čeká.

Tržby a zisky firem dle sektoru Zdroj: Zacks Investment Research, Cyrrus

 Jak již bylo uvedeno výše, probíhající výsledková sezóna je oproti těm předcházejícím, alespoň co se týče naplňování analytických očekávání, spíše podprůměrná. Příliš povzbudivý není ani pohled na reportovaná čísla v meziročním porovnání. Čisté zisky oproti loňským úrovním poklesly o 2 %, přičemž u výnosů došlo k útlumu dokonce o 5 %. Je tak evidentní, že se firmám nadále daří brzdit dopady poklesu tržeb prostřednictvím navyšování svých provozních marží. Tento postup však už z principu nemůže pokračovat donekonečna.

 Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že za negativním vývojem jak na straně výnosů tak i čistých zisků stojí pouze několik málo segmentů ekonomiky, zejména pak sektor Ropa&Plyn. Jak by vypadal pohled na hospodářské výsledky amerických firem bez započtení společností, jejichž výkonnost je odvislá od vývoje cen ropy? Názorně to zobrazují níže uvedené grafy. 

Vývoj tržeb a zisků Zdroj: Zacks Investment Research, Cyrrus

Čisté zisky by vzrostly o 6,1 % y/y při 1,5% růstu výnosů. Rázem je obrázek lepší, i když stále nijak zvlášť oslnivý. Hlavním negativem je pořád anemický růst výnosů, který je utlumen zejména u proexportně zaměřených společností, jejichž výkonnost snižuje velmi silný dolar. Pouze segmenty ekonomiky sázející na domácí spotřebu jako je Maloobchod, Zdravotnictví, či Technologie zaznamenaly i za 3Q výrazné navýšení tržeb. 

Na posledním obrázku je zobrazen odhadovaný vývoj zisků pro nejbližší kvartály. Od 4Q se očekává ještě silnější pokles čistých zisků, než jakého jsme svědky nyní. Opakuje se tak situace ze začátku 3Q, kdy s blížícím se začátkem výsledkové sezóny kontinuálně docházelo ke snižování tržních odhadů. Výrazně tomu napomáhá i opakující se konzervativní výhled managementu jednotlivých firem. Dle aktuálních predikcí bychom měli být svědky poklesu čistého zisku ve 4Q o 5,7 %, přičemž silnější růst by americké společnosti měly předvést až v 3Q 2016.

Odhad vývoje zisků Zdroj: Zacks Investment Research, Cyrrus
Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688