STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  09.11.2015 09:23:23

Analýza měnového trhu a možné zvýšení úrokových sazeb

Autor: Jan Kolář 

Očekávání týkající se zvyšování úrokových sazeb v USA je čím dál vyšší. K brzkému zvýšení sazeb se přiklání už většina trhu a nahrávají k němu i nově zveřejněná data.

Z posledního komentáře Janet Yellenové je patrný výrazný signál ke zvýšení sazeb. O prosinci hovořila jako o možném termínu pro zvýšení sazeb s přihlédnutím k novým makroekonomickým datům. Ekonomika je podle FEDu v dobré kondici. Ostře očekávaná data z amerického trhu práce příjemně překvapila a podpořila pravděpodobnost zvýšení sazeb už v prosinci. Data z průmyslu mírně zklamala, ale naopak výsledky nevýrobního sektoru jsou dobré.

GBP/USD

Ostrovní měna v uplynulém týdnu výrazně oslabila. Přispěl k tomu silný dolar a postoj BoE. Britská banka sice nezměnila dosavadní měnovou politiku, ale její postoj se stává spíše holubičí. Úrokové sazby zůstávají na stejné úrovni a možný termín zvýšení sazeb se pravděpodobně výrazněji posouvá. Je možné, že si BoE prozatím nepřeje mít silnou měnu, protože ji označila jako jednoho z viníků nízké inflace.

Oslabený měnový pár GBP/USD překonal dvě důležité úrovně supportu. Novou důležitou technickou úrovní supportu se stává hodnota okolo 1,4883. Nejbližší resistancí je úroveň (≈1,5115). Pár se pohybuje v klesajícím trendovém kanálu. Trendový indikátor SAR signalizuje down-trend. Oscilátor Stochastic se nachází v přeprodané pozici. 

 


GBP_USD_6

Měnový pár celý týden těžil ze silného dolaru, podpořený komentáři z FEDu a makroekonomickými daty. Pouze po zveřejnění dat nákupních objednávek výrobců a zákaznického indexu optimismu pár výrazněji ztratil. V závěru týdne sice přišla slibná data z kanadského trhu práce, ale pod vlivem očekávanějších dat z USA pár připisoval zisky.

Pár se v průběhu týdne odrazil od úrovně supportu 2 (≈1,305) a překonal resistanci (≈1,318), která se stává supportem 1. Nová úroveň odporu se nachází okolo hodnoty 1,343. Indikátor RSI se prozatím pohybuje v neutrální zóně. Trendový indikátor DMI poukazuje na up-trend. USD/CAD se nachází nad jednoduchým 20 denním klouzavým průměrem.


GBP_USD_6

AUD/USD

Australskému dolaru se do poloviny týdne dařilo díky postoji Australské rezervní banky. Banka prozatím nechává úrokové sazby na stejné úrovni (2 %), přičemž se očekávalo možné snížení sazeb. Nicméně banka je stále otevřená uvolňování ekonomiky. Australská měna si zisky neudržela a v dalších dnech, jako většina měn vůči dolaru, oslabovala.

AUD/USD v průběhu týdne sice několikrát překonal resistanci (≈0,7200), ale nedokázal se nad touto úrovni udržet. Naopak se měnovému páru podařilo silně prorazit support (≈0,7073), který se stává resitancí. Hladina podpory se vyskytuje kolem hodnoty 0,6977. Trendový indikátor SAR ukazuje na down-trend. Stochastic se nachází v přeprodané pozici.


AUD_USD_6

 

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688