Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.11.2015 09:10:00

Rozbřesk - Šance na prosincový růst sazeb v USA po silných payrolls prudce rostou…

Jasnější číslo si snad ani trhy nemohly přát. Jestli něco mělo pomoci váhavému Fedu rozhodnout, co v prosinci udělat, byla to právě říjnová čísla z amerického trhu práce. I ten největší pesimista v nich těžko hledal něco špatného. Důkazem toho byl i rozhovor jedné z největších holubic v americkém Fedu Charlese Evanse z Chicaga - ten byl v rozhovoru pro CNBC silnými čísly zjevně překvapen a připustil možnost růstu sazeb v prosinci (což je v jeho případě skutečně velký obrat). Nejenže přírůstek pracovníků mimo zemědělství byl v říjnu nejrychlejší v tomto roce (271 tisíc), ale nezaměstnanost současně spadla na nejnižší úrovně od jara 2008 (5,1 %) a především konečně znatelněji zrychlila dynamika mezd. Ty v říjnu vzrostly o 2,5 % meziročně - nejrychleji za posledních 5 let.

Vcelku pochopitelně šly prudce vzhůru krátké výnosy v USA - dvouletý swap vyskočil k pětiletým maximům, a jak je jeho dobrým zvykem strhnul s sebou i americký dolar. Sázky na růst amerických sazeb v prosinci vyskočily prudce vzhůru na 70 %. Otázkou je tedy v tuto chvíli, co v prosinci udělá Evropská centrální banka (ECB).

Ta trhy připravila v dobách, kdy Fed vypadal dost nerozhodně, na další uvolnění měnových kohoutů. Jedním z důvodů byl bezesporu strach z toho, že Fed bude odkládat první růst sazeb na neurčito a euro v důsledku toho začne na frontě s dolarem posilovat. Od té doby se ale hodně změnilo a dolar v tuto chvíli naopak začíná nabírat na síle. To navíc v tomto týdnu čísla za HDP v eurozóně pravděpodobně ukáží zrychlení ekonomik platících eurem na nejrychlejší tempo za poslední čtyři roky. I tak ale bude složité pro ECB v prosinci po masivní holubičí komunikaci jednoduše nic neudělat. Věříme, že dojde alespoň ke kosmetickému rozšíření měnové expanze (například skrze urychlení nebo navýšení objemu tisku peněz).

Kromě makročísel mohou investoři v Evropě v tomto týdnu opět začít sledovat politické kolbiště. Ve Španělsku se dnes chystá katalánský parlament hlasovat nad rezolucí o vyhlášení nezávislosti. To může vyostřit napětí mezi Madridem a Barcelonou před klíčovými podzimními parlamentními volbami.

Region - forex
Výborná čísla z amerického trhu práce se v pátek projevila pouze na forintu a zlotém, které vůči euru oslabily cca o půl procenta. Koruna žila vlastním životem a v návaznosti na zasedání ČNB se posunula blíže k hranici kurzového závazku ČNB.

Opětovné budování sázek na růst oficiálních sazeb v USA patrně nebude v následujících dnech samo o sobě zlotému a forintu prospívat. Kromě toho jsou však tento týden v centru pozornosti první odhady růstu ekonomik za třetí čtvrtletí. V případě ČR i Polska očekáváme nepatrně lepší výsledky než trh. Dopady na trh by však neměly být výrazné.

Co se týče koruny, tak ve světle dobrých čísel z USA se jeví prosincové natažení QE ze strany ECB jako o něco méně nutné, což může alespoň trochu snížit chuť trhů testovat intervenční hranici (EUR/CZK 27,0).

Dluhopisy
Výnosy šly po celé délce americké křivky po dobrých číslech z trhu práce vzhůru. Na krátkém konci dokonce vyskočily na pětiletá maxima. Delší konec americké křivky ztrácel především v důsledku vyššího růstu mezd, který mohl vést k nárůstu inflačních očekávání, a současně kvůli odolnosti akciových trhů. V eurozóně krátký konec vzhůru nešel prakticky vůbec - trhy berou vážně rétoriku ECB, která stále zůstává připravena měnovou politiku spíše uvolňovat. Naopak delší výnosy šly podobně jako v USA rychle vzhůru - skoro o 10 bps na 10 letech.

Komodity
Velmi silná čísla z trhu práce USA a s nimi související prudké posílení amerického dolaru se v pátek projevily i na cenách ropy. Ropa Brent ztrácela asi 1,2 % a cena americké ropy WTI klesla dokonce o 2 %. Vliv posilujícího dolaru vcelku snadno přebil případnou podporu cen ropy z titulu klesající aktivity amerických těžařů, ke které došlo v desátém týdnu v řadě.

Silnější dolar je sice z pohledu dolarových cen komodit sám o sobě negativním faktorem, dobrá čísla z USA s sebou ale na druhou stranu nesou příslib vyšší spotřeby ropy. A jsou to právě Spojené státy, které se v letošním roce díky levnější ropě výrazně podílejí na růstu její globální spotřeby. Silný dolar by proto měl mít na cenu ropy pouze omezený vliv.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688