Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  09.11.2015 06:00:51

Boj o evropský trh s ropou zesiluje

Boj o evropský trh s ropou se přiostřuje. Saudská Arábie zvyšuje export ropy do Evropy a dává jí na barelu více než dolarovou slevu.

List Financial Times informoval o tom, že saudskoarabská státní ropná společnost snížila oficiální ceny ropy, která směřuje do Evropy. Cílem je prý udržet svůj podíl na ropném trhu v Evropě, který ropou doslova přetéká. Největší producent ropy v rámci organizace OPEC musel v posledním roce čelit v Evropě zvýšené konkurenci ze strany ostatních dodavatelů, zejména Ruska a Iráku.

Aby Saudská Arábie získala ztracené pozice v Evropě zpět a udržela je, snížila cenu lehké arabské ropy pro Evropu o 1,30 dolaru za barel. Sleva se týká prozatím prosincových dodávek. V minulém roce činil podíl saudskoarabské ropy na evropském trhu více než 13 %. Za poslední půlrok se však snížil na jednu desetinu.

Největší světový vývozce ropy se snaží oslovit nové zákazníky, včetně rafinérií, které tradičně odebíraly ropu z Ruska a Severního moře. Taková obchodní politika nezůstala bez odezvy. Prezident ruské, státem vlastněné, ropné společnosti Rosněft Igor Sečin si postěžoval, že Saudská Arábie prodává ropu do Evropy za dumpingové ceny. Sečin se takto nechal slyšet poté, co vyšlo najevo, že ropné království zásobuje rafinérie v Polsku.

Agentura Reuters saudskoarabskou ofenzívu v Evropě potvrdila. Před pár dny informovala o tom, že švédská rafinérská společnost Preem nakoupila černé zlato ze Saudské Arábie poprvé po dvaceti letech. Také Preem doposud odebíral ropu převážně z Ruska.

Bloomberg současnou cenovou politiku Saudské Arábie na evropském trhu vysvětluje tak, že království reaguje na nárůst exportu ropyIráku a připravuje se na příští rok, kdy by měly být zrušeny sankce vůči Íránu.

Saudská Arábie dodávala v roce 2012 na evropský trh 900 tisíc barelů ropy denně. Letos v červnu a červenci se dodávky snížily o zhruba 50 tisíc barelů. Írán před uvalením sankcí, tedy v roce 2011, Evropu zásoboval bezmála 800 tisíci barely denně, nyní je to jen 100 tisíc barelů. Výpadku Íránu využil Irák, jehož dodávky se ze 100 tisíc barelů denně v roce 2011 zvýšily na přibližně 550 tisíc barelů denně v letošním roce.

Minimálně druhé pololetí příštího roku tak bude ve znamení ještě ostřejšího boje o evropského zákazníka. Evropa se v ropě může skutečně koupat již nyní, kdy kromě zvýšených dodávek ze Saudské Arábie a Iráku rostou v posledních letech také dodávky z Ruska. To v roce 2015 zvýšilo své ropné exporty na evropský trh na jedny z nejvyšších úrovní v postsovětské éře, jak o tom informovaly Financial Times.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688