Josef Trnka (TPS)
Makroekonomika  |  08.11.2015 14:42:06

Drábek oplakal druhý pilíř


V Otázkách Václava Moravce se dnes sešli dva úředníci se stejnou funkcí. Současná šéfka MPSV, Michaela Marksová Tominová, a její někdejší předchůdce, Jaromír Drábek. Posledně jmenovanému nelze upřít schopnost velmi sofistikovaně diskutovat, přesto se nabízí otázka pro dramaturgii pořadu, zda je vhodné, aby k současné problematice rezortu diskutoval někdo, kdo jej opustil za nepříliš lichotivých okolností a jehož pohled na sociální problematiku je dostatečně známý. Zajímavější a přínosnější by určitě bylo, kdyby se podařilo do pořadu získat ministra financí, na jehož kompetence a postoje se Marxová nejednou odkazovala.
Obecně a v hrubé zkratce lze konstatovat, že debata se vedla na téma zda dopřát nějakou korunu důchodcům navíc, nebo chránit státní kasu před výdaji, které nejsou nevyhnutelné. Zda vnímat, že pracovní potenciál většiny seniorů v pětašedesáti letech má své nepřekročitelné limity, nebo férově přiznat, že dnešní dvacátníci budou muset pracovat do sedmdesátky. Jak již řečeno, stanovisko obou přítomných bylo předem jasné.
Možná hlavním tématem byl jednorázový příspěvek k důchodu v navrhované výši 1000 Kč. Nutno přiznat váhu námitkám, které se opírají o jednu ze zásad důchodového pojištění, totiž kombinaci zásluhového a sociálního principu, na druhé straně zase slouží ministryni k cti, že se snaží prosadit pro důchodce alespoň něco, co by částečně eliminovalo výrazný růst cen většiny komodit jejich spotřebního koše. Zatím Sněmovna ještě nic neschválila, všechno nasvědčuje, že k tomu dojde, částka se zdá být jistá, jde především o datum od kdy. Dlužno podotknout, že některé opoziční strany se snaží toto datum posunout kam až to půjde. Příliš logiky to ovšem nemá.
Skutečností zůstává, že pokud se tato částka rozpočítá na všechny měsíce příštího roku, tak původní "almužna" 40 měsíčně v průměru, se zvýší na cca 123 , což zase překonává původní očekávání. Vtip výhodnosti tohoto opatření pro státní kasu ovšem spočívá v tom, že pravidelná valorizace se provádí z procentní výměry důchodu, která se jednorázovou částkou nijak nezvýší. Takto byli konec konců zásadně poškozeni všichni poživatelé důchodů za Topolánkovy vlády v letech, kdy výše procentní výměry nerostla.

Její sociální ministr na otázku Václava Moravce, zda oplakal konec svého II. pilíře odpověděl kladně. Moravec se ostatně dneska projevil v dobré kondici a spravedlivě nešetřil ani jednoho účastníka tohoto duelu.

Další informace a zajímavosti  zde, třeba poslední exponáty z undergroundové Galerie Na Andělce






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688