Jan Hřebíček (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.11.2015 13:27:55

ČNB: Budeme dál cpát peníze do kapes těch, kteří to nepotřebují

Již dva roky si užíváme jistoty nikoliv desetinásobku, ale minimálně 27 za každé euro. Pro většinu z nás to není jistota nijak atraktivní a lze ji přirovnat asi nejlépe k jistotě, že musíme platit daně.  

Tato daň je však v mnoha věcech specifická, nazvěme ji třeba daň ČNBeura nebo zkráceně jen daňeura. Prvně výše daňové sazby není přesně známá, ale jen víme, že je to pro každé euro rozdíl mezi aktuálním a hypotetickým tržním kurzem eura. Tržní kurz eura bohužel přesně nedokážeme stanovit, protože tržní ekonomiku může mít prostý lid jen „odsuď pocuď“ a je třeba pečlivě hlídat, kdy mu má být moudrým rozhodnutím shora zakázána.  

Druhé specifikum daněeura je, že jsme sice dopřáli prostému lidu záruky v ústavě, že daně mohou být ukládány jen zákonem, ale prostě jednoho dne kolem 7. listopadu došlo v našem státě k tak revoluční situaci, že bylo třeba okamžitě zasáhnout. A výstřel tentokrát zazněl z pražské ulice Na Příkopě. O jejím zatopení vodou a přistavení křižníku se prameny nezmiňují, ale určitě to bylo z druhé strany ulice, než byl o 95 let dříve vyhlášen samostatný stát.  

Třetím specifikem daněeura je, že ji platíme jako mourovatí, ale nevíme pořádně komu, protože český státní rozpočet to není. A jen pár jedinců mezi námi ví, proč tuto daň platíme, i když i z nich část podezíráme, že se jen tváří, že to vědí. Vypadalo by to přece blbě, kdyby to nevěděli. Příjemcem této daně budou asi hlavně vývozci, kterým bylo třeba alespoň trochu pomoci, protože by jinak při ceně práce u nás živořili. A také zahraniční turisté ze západní Evropy, kdo se na to měl už dívat, že si u nás nemohou dovolit dát ani pivo.  

No tak se na ty potřebné musíme všichni společně nějak složit, dva roky to už děláme, prý to funguje dobře, tak budeme ještě alespoň rok pokračovat. Je to přece pro dobro nás všech.  

Konec pohádky. Prožíváme něco mezi psychodramatem a ekonomickými pokusy na lidech. Už tedy máme za sebou nulové úrokové sazby a manipulaci s kurzem. A avizovány jsou ještě minimálně záporné úrokové sazby. To bude teprve „majstrštyk“. Až si potom budeme počítat návratnost naší investice, tak zjistíme, že už jsme to zaspali, že to bylo někde kolem data narození Ježíše Krista.  

Co ona ta ČNB vlastně dělá? Vytahuje peníze z kapes nám všem a dává je do kapes úzkým skupinám hlavně vývozců, developerů a spekulantů. A strašně se přitom diví, že nerostou příliš mzdy a vůbec nerostou ceny. Ale proč by měly mzdy růst, když tato veřejná podpora jde do odvětví, kde jsou obrovské bariéry pro vstup, a tudíž veřejná podpora nezpůsobí pružnou poptávku po pracovní síle, ale většina peněz odejde někam do ciziny? Navíc podporovaní dobře vědí, že podporovaní jsou, takže se chovají především tak, aby podpora neskončila.  

Samostatnou kapitolou jsou spekulanti využívající tyto manipulace s kurzem a nízkými úroky. Mnoho jich již nyní nadšeně vrní někde v koutě luxusních haciend, ale mzdy nevyplácejí téměř žádné. A obrovská skupina ještě čeká, až se to „provalí“ jako ve Švýcarsku. No a těm to též zaplatí prostý lid z daněeura.  

A co na to zástupci lidu? Zástupci lidu na to většinou jen zírají, a i když byli zvoleni do vrcholných státních funkcí, tak řeší problémy svých stran na komunální úrovni.  

Jan Hřebíček
autor je jednatel Kurzy.cz, spol. s r.o.


Související zprávy:

ČNB: Deformujeme, deformujeme, deformujeme

Související odkazy: 
Devizové rezervy ČNB. 

Výnos dluhopisu 2R - ČR (Úrokové sazby finančních trhů) 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688