Pozor na policejní kontroly: za špatně seřízená světla zaplatíte tisíce!

TNBiz, 8.11.2015

Nejen vidět, ale i být viděn. Tímto heslem se prostě musí řídit každý, kdo se do silničního provozu vydá. Že se musí svítit po celý rok ve dne v noci, je jasné. Ale třeba takové denní svícení v sychravém počasí nebo v mlze je k ničemu. "Při denním svícení vám svítí jenom předek, zezadu nejste vidět," říká Petr Hošek z BESIPu.

Při zapnutých potkávacích světlech zase musí být nastaven jejich správný úhel. Když svítí do země, nic nevidíte, když vodorovně, oslníte protijedoucí auta. Uvádí se, že by měla svítit tak 60 metrů před auto.

Modelová situace: Pokud jedete za tmy 90 kilometrovou rychlostí a potkávačky svítí 60 metrů před vás, ani řidič mající bleskurychlou reakci nestačí na tuto vzdálenost auto zastavit. "Brzdná dráha je až sto metrů. Reakční doba je mezi jednou až dvěma sekundami," uvedl Hošek.

Při zapnutých dálkových světlech se povolenou devadesátkou mimo obec jet dá, ale i tady je potřeba při řízení o řízení přemýšlet. "Je nutné samozřejmě zpomalit v okamžiku, kdy dálková světla přepneme na potkávačky," sdělil policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Zvláštní kapitolou je použití mlhovek. V koloně nebo ve městě bychom měli mlhovky vypnout, mohou řidiče za vámi oslnit a on pak ani nemusí vidět vaše brzdová světla.Adam Šejvl, autoservis)) "Každý typ auta má předepsaný úhel seřízení světlometů a to provede servis nebo STK," tvrdí Adam Šejvl z autoservisu.

Je to otázka několika minut a několika desetikorun. Za neseřízená světla dnes na Královéhradecku ještě policisté nepokutovali, ale od zítřka už budou nekompromisní. Policisté mohou udělit pokutu až 2 tisíce korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky