Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.11.2015 17:06:32

6. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v první polovině pátečního obchodování mírně oslabovaly kvůli vyhlídkám brzkého zvyšování úroků centrální bankou. Ty byly vyvolány silnými údaji z amerického trhu práce. Nakonec ale dva ze tří hlavních indexů uzavřely den v plusu.

Index Dow v pátek posílil o 0,26 % na 17 910,33 bodu, S&P 500 uzavřel o 0,03 % slabší na 2 099,20 bodu a Nasdaq Composite přidal 0,38 % na 5 147,12 bodu. Ztrácely tituly v odvětvích energetiky, základních materiálů nebo necyklického spotřebního zboží, nejhůře ale dopadly síťové společnosti se ztrátou hlubší než 3 %. V plusu se držely technologie, finance a těsně i průmysl. Index volatility VIX klesl o 4,78 % na 14,33 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl téměř o deset bazických bodů na 2,327 %.

S&P 500 (6. listopadu 2015)
S&P 500 (6. listopadu 2015)

Americký trh práce vytvořil v říjnu 271 000 míst, což bylo nejvíce za téměř rok a mnohem více, než se čekalo. Zpráva podle analytiků naznačila, že centrální banka USA v prosinci s velkou pravděpodobností přikročí ke zvýšení úrokových sazeb. "Pro ekonomiku je to dobrá zpráva. Trh to nakonec také tak přijme," řekl agentuře Reuters Sean Lynch z Wells Fargo Investment Institute.

Hlavní indexy za celý týden zpevnily pošesté v řadě, což znamená nejdelší sérii v letošním roce. Dow přidal 1,40 %, S&P 500 0,95 % a Nasdaq Composite 1,85 %. V týdnu vedle spekulací o nastavení sazeb investoři mimo jiné ocenili velice dobré hospodářské výsledky společnosti Facebook, jejíž akcie se díky tomu dostaly na historické maximum. I díky růstu výnosů dluhopisů mají za sebou výborný týden také velké investiční banky.

S&P 500 (2.-6. listopadu 2015)
S&P 500 (2.-6. listopadu 2015)

Silný dolar a slabší ropa

Americký dolar posiloval k euru a koši měn stoupl nejvýše za šest měsíců. Reagoval tak právě na údaje o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech. Míra nezaměstnanosti se snížila na pět procent, tedy nové minimum za sedm a půl roku. Je také nyní na úrovni, kterou mnoho představitelů Fedu považuje za plnou zaměstnanost.

Podle analytiků zpráva ukazuje, že Fed by mohl zvýšit úroky již v prosinci, pokud se nestane něco špatného, jako že by byly slabé údaje o maloobchodních tržbách nebo další údaje o zaměstnanosti. "Myslím si, že uvidíme obnovený zájem o americké dolary," řekla agentuře Reuters uznávaná forexová analytička Kathy Lienová.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v říjnu vytvořila výrazně více pracovních míst, než se čekalo. V říjnu přibylo 271 tisíc pracovních míst, čekal se přitom nárůst jen o 184 tisíc po zářijových 137 tisících (revidováno ze 142 tisíc). Míra nezaměstnanosti tak nečekaně klesla na 5 % z předchozích 5,1 % a je nejníže od dubna 2008.
  • Bullard (Fed): Říjnová data z trhu práce jsou "velmi dobrá", trh nyní vidí 80% pravděpodobnost zvýšení sazeb v prosinci.
  • Baird snižuje doporučení na akcie Chipotle Mexican Grill na "neutral" z "outperform".
  • Evans (Fed): Přeji si zachovat uvolněnou měnovou politiku Fedu, solidní data z trhu práce výhledově vytlačí nahoru i inflaci.
  • Růst úvěrů v USA v září překonal odhady, a to výrazně. Celkově měli spotřebitelé půjčeno o 28,9 miliardy USD více než v srpnu. Čekal se růst jen o 18 miliard po 16 miliardách v srpnu.
  • Alibaba koupí firmu Youku Tudou za zhruba 3,67 miliardy USD.
  • Japonský výrobce automobilů Toyota Motor investuje v příštích pěti letech jednu miliardu dolarů do vývojářského střediska zaměřeného na robotiku a umělou inteligenci, které zřizuje v americkém Silicon Valley. Nová výzkumná společnost zahájí provoz v lednu příštího roku, oznámil v pátek prezident japonské automobilky Akio Toyoda. Společnost tak vstupuje do výzkumu na poli samořiditelných aut, kde se již zostřuje konkurence.
  • Americká vláda zamítla projekt páteřního ropovodu Keystone XL z Kanady do Spojených států. Oznámil to prezident Barack Obama poté, co plán odmítlo ministerstvo zahraničí s tím, že "neslouží národním zájmům". Obamova vláda odkládala rozhodnutí o projektu více než sedm let, od roku 2008, kdy jej kanadská společnost TransCanada předložila.
  • Počet aktivních ropných vrtných zařízení klesl podesáté v řadě. V uplynulém týdnu jich bylo 572, tedy o 6 méně než před týdnem. Kombinovaný počet aktivních ložisek plynu a ropy klesl o 4 na 771.

 

Výsledková sezóna:


Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 
 

Tepper: Tohle by teprve byl kouzelný lektvar pro akcie!Tepper: Tohle by teprve byl kouzelný lektvar pro akcie!

Existuje-li magická formule pro americké akcie, může jí být masivní uvolňování stále ještě příliš restriktivní čínské měnové politiky, tvrdí hedgeový manažer David Tepper z Appaloosa Management.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688