Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  06.11.2015 17:26:00

Trh zřejmě opět testuje kurzový závazek


Česká koruna se v uplynulém týdnu opět dostala na dohled úrovni 27 CZK/EUR, kterou brání ČNB v rámci svého kurzového závazku. Ještě v pondělí se přitom kurz pohyboval u hranice 27,10 CZK/EUR. Negativní pro korunu bylo zveřejnění říjnového indikátoru PMI z průmyslu (54 bodů), který poklesl více, než očekával konsenzus trhu (medián 54,9 bodu). Příznivá data naopak přišla ve čtvrtek. Maloobchodní tržby za září vzrostly více, než odhadovali analytici. Potvrzuje se tak podtitul našich nových Ekonomických výhledů, tedy že chuť utrácet domácnosti neopustí. Právě spotřeba domácností je kromě investic letos důležitým zdrojem růstu a měla by výrazně táhnout ekonomiku i v roce příštím.
 
V pátek zveřejnil ČSÚ zářijové údaje o průmyslu, stavebnictví a zahraničním obchodu. Průmyslová produkce na první pohled zklamala, když vzrostla jen o 0,6 % (letos nejpomalejším tempem). Důvodem však zřejmě byly některé mimořádné faktory: nehoda v Unipetrolu, která vyřadila část provozu, a odstávka tří reaktorů v Dukovanech. V zahraničním obchodu se promítá opětovný pokles cen ropy; lepší vývoj bilance komodit tak stál za celkovým přebytkem obchodu ve výši 19 mld. CZK (o 2 mld. CZK vyšší v porovnání s konsenzem).
 
Nejdůležitější událostí tohoto týdne však bylo zasedání ČNB. Centrální banka nepřekvapivě ponechala měnovou politiku beze změn. Zajímavá však byla změna komunikace bankovní rady. Z prohlášení BR vypadl závazek neopustit kurzový závazek dříve než v H2 16. Nyní BR očekává, že k exitu dojde pravděpodobně v závěru roku 2016. Touto změnou se však prostor pro dřívější opuštění závazku rozhodně neuzavřel. My nadále očekáváme, že ČNB opustí kurzový závazek v Q3 16 poté, co dojde ke změnám v bankovní radě.
 
Trh v závěru týdne reagoval na opuštění původního výhledu pro ukončení intervencí a slova guvernéra Singera, že exit je poprvé v dohledu horizontu prognózy. Koruna tak v pátek posílila o dvě desetiny procenta a dostala se až na 27,02 CZK/EUR. Je možné, že na této úrovni ČNB opět dalšímu posilování zabránila intervencemi.
 
Příští týden by mohla koruna na silných úrovních setrvat. Už v pondělí totiž ČSÚ zveřejní říjnovou inflaci, která podle nás dosáhla 0,6 % y/y. Měla by tak zrychlit ze zářijových 0,4 %, a to kvůli růstu cen potravin a efektu nízké statistické základny z loňského října. Konsenzus přitom předpokládá stagnaci meziroční inflace na 0,4 %.
 
Na druhou stranu náš odhad HDP za Q3 15 (mezičtvrtletní pokles o 0,1 % q/q) je nižší než očekává trh ( 0,2 % q/q). Pokud se naše očekávání vyplní, nemusí to nutně přinést nervozitu na trh. Pokles HDP totiž podle nás způsobily zásoby, reálná ekonomika pravděpodobně šlapala nadále dobře.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

29.01.2016Komentáře: Jiří Rusnok se opět vyjádřil pro pokračování kurzového závazku Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.09.2015ČNB znovu zmíní možnost prodloužení kurzového závazku Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.09.2015Koruna dnes netlačí na hranicí kurzového závazku Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.09.2015Koruna se opatrně odpoutala od úrovně kurzového závazku Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688