BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  05.11.2015 11:42:14

Janet Yellenová pokračuje v budování cesty ke zvýšení úrokových sazeb v USA; analýza amerického dolaru, USD/JPY, GBP/AUD

Německé průmyslové objednávky v září oproti očekávání třetí měsíc v řadě klesly, hlavně kvůli slabší poptávce ze zahraničí. Objednávky v září meziměsíčně klesly o 1,7 procenta, uvedlo ministerstvo hospodářství, zatímco analytici oslovení Reuters očekávali růst o 1,0 procenta. Německé továrny obdržely o 2,4 procenta méně zakázek ze zahraničí, z toho poptávka ze zemí eurozóny se propadla o 6,7 procenta. Domácí objednávky ubraly 0,6 procenta. Srpnový pokles o 1,8 procenta resort potvrdil.

Akcie na Wall Street včera uzavřely níž a umazaly část předchozích zisků spolu s poklesem energetických titulů, když investory znejistily komentáře šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové naznačující možné zvýšení úrokových sazeb již v prosinci. Index Dow Jones uzavřel poklesem o 0,28 procenta na hodnotě 17 867,58 bodu, širší index S&P 500 oslabil o 0,35 procenta na 2102,31 bodu a technologický Nasdaq Composite ubral 0,05 procenta a uzavřel na úrovni 5142,48 bodu.

Yellenová zástupcům Kongresu včera večer řekla, že Fed očekává, že ekonomika nadále poroste tempem, které vrátí inflaci k cíli centrální banky a že pokud přicházející makroekonomické informace toto očekávání podpoří, bude prosinec reálnou možností pro zvýšení sazeb. Tato slova poslala hlavní měnový pár EUR/USD ke klíčové hodnotě podpory a červencovým minimům 1,0850.

Americký dolar po slovech šéfky Fedu neposílil jenom vůči euru, ale polepšil si na celé frontě proti ostatním měnám. Stejně jako proti euru i proti jenu vzrostl na 3měsíční maxima. Index amerického dolaru si včera vůči koši měn připsal 0,8 procenta. Pozitivně reagovaly i výnosyamerických státních dluhopisů. Rozdíl (spread) mezi americkými a německými 2letými státními dluhopisy dosáhl nejvyšší hodnoty od roku 2006, což je silným argumentem proti měnovému páru EUR/USD. Šance na prosincové zvýšení sazeb vzrostla na 50 procent. Celou situaci ještě zesílil William Dudley, šéf Newyorského Fedu, stálý a člen bankovní rady a zastánce uvolněné měnové politiky, když uvedl, že absolutně souhlasí s Janet Yellenovou.

V prospěch Janet Yellenové včera hrála i dataamerického trhu práce (ADP). Soukromý sektor Spojených států v říjnu přidal o něco více (182 000) pracovních míst, než se čekalo (180 000). Data tak pozitivně naladila investory na páteční ukazatel počtu nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP), což je hlavní ukazatel situace na trhu práce USA.

Jiná sada údajů ukázala, že schodek zahraničního obchodu Spojených států se v září díky zotavení vývozu výrazně zúžil na sedmiměsíční minimum.

Tempo růstu v dominantním sektoru služeb Spojených států v říjnu stouplo na tříměsíční maximum, když zrychlily nové objednávky i aktivita podniků, ukázal ve středu průzkum amerického Institutu pro řízení zásob (ISM). Index za minulý měsíc vzrostl na 59,1 bodu, nejvyšší úroveň od července, z 56,9 bodu za září. Analytici oslovení Reuters v průměru naopak očekávali snížení ukazatele na 56,5 bodu. Údaj nad hranicí 50 bodů značí expanzi v odvětví.

Index amerického dolaru, který měří výkon USD vůči koši měn se po včerejším projevu Janet Yellenové dostal k silné rezistenční zóně. Očekáváme pohyb v této oblasti do pátečních dat NFP, která by mohla být dostatečně silnou zprávou, aby se index rozhodl, zdali zónu překoná, nebo nikoliv.

K zajímavé úrovni rezistence se včera díky projevu šéfky Fedu dostal i měnový pár USD/JPY, který testuje klíčovou hodnotu 122,00. Právě zdolání této úrovně je klíčem k opětovnému testování srpnových a červnových maxim.

Měnový pár GBP/AUD pokračuje v dotváření býčí divergence. Aktuálně testuje včerejší maxima. Když je zdolá, otevře se mu cesta v rostoucím kanálu výše.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688