Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Podnikání  |  05.11.2015 06:00:55

Babiš na Dni podnikatelů ČR: Pohrozil jsem vetem a všichni začali běhat


Přinášíme vám přehled toho nejlepšího ze Dne podnikatelů ČR 2015, pořádaného Asociací malých a středních podniků a živnostníků. Nejvíc perlil Babiš.

Na úterním galavečeru Den podnikatelů České republiky 2015, který pořádala Asociace malých a středních podniků a živnostníků byli mimo jiné přítomni také čtyři členové vlády premiéra Sobotky – Marksová, Valachová, Zaorálek. „Hvězdou“ večera byl však ministr financí Andrej Babiš a Ekonomický deník byl při tom.

Vybíráme více daní, schodek půjde k 70 miliardám už letos

Ministr Babiš oznámil, že by rád snížil  schodek rozpočtu k 70 miliardám: „V roce 2014 jsme měli cíl 112 a skončili jsme 78,8 miliard. Tento rok máme plán 100 miliard. Náš hlavní cíl je vyrovnaný rozpočet,“ uvedl. Je třeba připomenout, že Andrej Babiš o vyrovnaném rozpočtu hovořil už v roce 2014 v Otázkách Václava Moravce. Tehdy sliboval, že bude vyrovnán do roku 2017. Tento termín se však ukazuje jako nereálný.

Hlavním důvodem klesajícího schodku totiž není hospodárnější politika vlády, ale především vyšší výběr daní vyplývající z růstu ekonomiky: „Podstatně lépe také vybíráme daně, kde výběr vzrostl o 49,3 miliard korun,“ podotkl Babiš. Rostoucí ekonomika se projevuje také na poklesu nezaměstnanosti, což na veřejné finance působí pozitivně jak z hlediska příjmové, tak výdajové stránky. Podle Babiše však vzniká problém, že firmy nemají dostatek kvalitních pracovníků a čekají například půl roku, než získají pracovníky z Mongolska či Ukrajiny. „Hádám se proto se Zaorálkem,“ dodal.

Na to reagoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který pohovořil o tom, že plánuje spustit pilotní projekt pro ukrajinské zájemce o práci v Česku, jehož hlavním pilířem by bylo zkrácení procedur, které jsou spojené s udělováním víz.  „Je to stanoveno tak, že se má jednat o absolventy alespoň středoškolské nebo vysokoškolské. Zájem bude především o technology, inženýry a IT odborníky. To budou profese, které budou součástí tohoto pilotního projektu. Po půl roce budeme vyhodnocovat úspěšnost,“ uvedl Zaorálek s tím, že pokud projekt bude úspěšný, tak ho plánuje rozšířit i vůči dalším zemím.

Reverse charge odmítla Evropská komise. Babiš jí chce oplatit vetem

Na galavečeru padla také otázka na takzvaný reverse charge, tedy přenesení daňové povinnosti z dodavatele na odběratele. Reverse charge však odmítá Evropská komise, podle které by měla Česká republika dokázat, že daná oblast bude skutečně zasažena podvody. Argumenty ministerstva financí podle Evropské komise nejsou dostatečné. Proti tomu se Babiš na galavečeru ohradil: „My jsme to určitě prokázali. Nedávno jsme chytli síť 120 bílých koní, kteří nás okradli o 4,5 miliardy. Jako nováček jsem si klepal na čelo, jak to, že si Evropská unie nenechá zaplatit 180 miliard na DPH. U nás se jedná přibližně o 85 miliard šedé ekonomiky. Jeden ze způsobů, jak proti tomu bojovat, je právě reverse charge– tedy přenesení daňové povinnosti na poslední článek v řetězu. Prosadili jsme také nový zákon o kontrolním hlášení. Evropská komise nám v něm povolila 15 položek a další nám povolují po 6 měsících,“ uvedl Babiš a řekl, že proto používá nátlakovou metodu ve vyjednávání a dodal:

Tak jsem jim začal vyhrožovat, že jim dám veto a všichni začali běhat. Převzal jsem štafetu a Česko se stalo lídrem daňové agendy.

Podnikatelské prostředí se zhoršuje

Babiš také připomněl nelichotivé zhoršení podnikatelského prostředí v České republice (podle Světové banky), která si pohoršila o tři místa a skončila na 36. pozici. Podle něj je problém například ve zdlouhavém a nákladném zakládání firem nebo také získávání stavebního povolení. Další problém představuje také špatné vybírání daní, na kterém chce pracovat. Podnikatelé se však nedozvěděli, zdali vláda plánuje odstraňovat administrativní náklady, které jsou s podnikáním spojené.

Sazba DPH se na 10 procent nesníží

Restauratéři a hoteliéři mají rovněž smůlu. K výraznému snížení DPH kvůli zavedení registračních pokladen u nich nedojde, DPH proto na 10 % neklesne, ačkoli o tom v souvislosti se zavedením EET ministr Babiš často hovořil: „Naše vláda snížila daně, například pro pracující důchodce, zavedli jsme školkovné. Ano uvažujeme o snížení daní z 21 na 15 procent pro restaurace. Ta sazba má určitý sociální aspekt, proto by to na těch 10 procent nešlo. Já bych to rád vrátil, jelikož to pravice postupně zvýšila. Ale to nemá logiku, protože když si kupujeme pravidelně potraviny s 15 procentní sazbou, tak do té restaurace chodíme občas. Proto to nemá jasnou logiku. Našim hlavním cílem je vybírat daně,“ řekl Babiš.

Valachová: Ministerstvo sportu nebude. Pak by mi nic nezbylo

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček také položil další účastnici, ministryni školství Kateřině Valachové otázku, jak je to s plánem na vznik vznik nového ministerstva pro vědu a výzkum, které by mělo ve své kompetenci také vysoké školy: „Nové ministerstvo bohudík do své náruče vysoké školy nevtáhne. Existují také návrhy na ministerstvo sportu. Nakonec se domnívám, že by mi zůstalo jen něco natolik nezajímavého jako regionálního školství. Ale pro mě je to priorita a snažím se v tom aktivně angažovat. Chceme lépe předvídat vzdělávání dětí – aby bylo kvalitní a nebylo pro vyvolené a aby 90 procent dětí a rodičů bylo se vzděláváním spokojených,“ uvedla Valachová a připomněla, že nyní řeší problém s financováním technických škol. Tam si ředitelé stěžují, že jsou často odkázáni na granty či evropské dotace, se kterými se pojí administrativní náročnost a nejistota. Jako další cíl si proto stanovila předvídatelné financování technických škol.

O plánovaném vzniku ministerstva pro vědu a výzkum jsme psali zde.

Zaorálek: Imigrační zákony není třeba měnit.

Otázka také padla na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ohledně imigrační krize. Podle něj nyní procházíme různými testy, nejdříve to byla finanční krize a vznik bankovní unie. Poté Ukrajina a Rusko a nyní procházíme migrační krizí. „Nemá ale cenu si stěžovat na Evropskou unii ani na zákony. Nebyli jsme připraveni ani na finanční krizi a protikrizovou střechu jsme začali stavět až za chodu. Představa, že změníme nějak zákony, je tedy naivní. Musíme řešit situaci s nástroji, které máme. Tuhle krizi jsme schopni vyřešit společně a musíme hledat cesty, jak toho dosáhnout,“ uvedl Zaorálek.

Arsen Lazarovič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688