BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  04.11.2015 14:12:14

NZD po datech z trhu práce oslabil, Nasdaq na hodnotách technologické bubliny; analýza ZLATA, eura, AUD/CHF

Výrobní ceny v eurozóněv září klesly poněkud méně, než se čekalo, ale zaznamenaly nejhlubší meziroční propad od ledna kvůli nízkým cenám energií. Index PPI v září meziročně klesl o 3,1 procenta a meziměsíčně ubral 0,3 procenta. Trh přitom čekal meziroční pokles až o 3,3 procenta. V srpnu ceny meziročně klesly o 2,6 procenta. Výsledek rozhodně nepotěší Evropskou centrální banku v jejím boji s extrémně nízkou inflací.

Evropské burzy dnes otevřely růstem na 11týdenní maximum, ačkoli německý index DAX zaostával za evropským trendem pod tíhou propadu akcií automobilky Volkswagen, který je pod tíhou emisního skandálu. Panevropský index FTSE 300 stoupal o 1,0 procento na hodnotu 1 509,39 bodu, nejvyšší úroveň od 19. srpna. Rovněž americký technologický index Nasdaq včera uzavřel na historických maximech. Index Nasdaq včera zavřel na hodnotě 4 719,05 bodu, a poprvé tak překonal úrovně z doby internetové bubliny v roce 2000.

Maďarská centrální bankaplánuje další uvolnění měnových podmínek, ovšem za pomoci nekonvenčních nástrojů, aniž by snížila hlavní úrokovou sazbu, uvedl na středečním brífinku viceguvernér Marton Nagy.

Viceguvernér řekl, že význam hlavní úrokové sazby, nyní nastavené na historickém minimu 1,35 procenta, se bude snižovat s tím, jak využití jiných nástrojů umožní centrální bance mnohem cílenější přístup k podpoře ekonomického růstu. Nagy řekl, že banka chce pomoci malým a středním podnikům a také více stlačit výnosy státních dluhopisů, nechce však ovlivnit půjčky domácnostem. "Cílem je mít primárně vliv na malé a střední podniky a sekundárně na trh se státními dluhopisy," řekl.

Nové objednávky zboží z amerických továren v září kleslydruhý měsíc v řadě, když se zpracovatelský sektor Spojených států nadále potýká se silným dolarem a hlubokými škrty ve výdajích energetických firem. Nové objednávky zboží ve zpracovatelském odvětví klesly o 1,0 procento po sestupně revidovaném snížení o 2,1 procenta za srpen. Ekonomové očekávali, že nové objednávky z továren v září ubraly 0,9 procenta po původně uváděném poklesu o 1,7 procenta za srpen.

Aktivitu továren, jež představuje zhruba 12 procent výkonu americké ekonomiky, brzdí také snaha podniků omezovat nadbytek zásob a vlažná globální poptávka. Sektor však může mít nejhorší za sebou poté, co pondělní průzkum PMI ukázal, že růst nových objednávek v říjnu poprvé od července zrychlil. Dolar od června 2014 posílil vůči měnám hlavních obchodních partnerů Spojených států zhruba o 17 procent, což tlumí růst vývozu a stlačuje zisky nadnárodních firem.

Ministerstvo dále uvedlo, že nové objednávky investičních statků bez letadel a mimo sektor obrany, klíčový ukazatel podnikatelské důvěry a výdajových plánů firem - se po revizi v září snížily pouze o 0,1 procenta proti původně uváděnému poklesu o 0,3 procenta. To rovněž podporuje názor, že zpracovatelský sektor už by mohl být z nejhoršího venku.

Polská centrální banka ve středu ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na 1,50 procenta. Banka naposledy měnila nastavení úrokových sazeb v březnu, kdy oznámila ukončení cyklu uvolňování měnové politiky. Nicméně situace v Polsku se může změnit. Představitelé PiS vyzývají k dalšímu uvolnění měnové politiky. Polský parlament, v němž tato strana nyní drží nadpoloviční většinu křesel, jmenuje spolu s politicky spřízněným prezidentem Andrzejem Dudou do poloviny února osm z 10 členů bankovní rady. Do poloviny roku pak Duda jmenuje nového guvernéra.

Novozélandský dolar (NZD) je pod prodejním tlakem, kvůli zhoršující se situaci na tamním trhu práce. Míra nezaměstnanosti v 3. čtvrtletí vzrostla z 5.9 na 6 procent a počet zaměstnaných lidí mezikvartálně klesl o 0,4 procenta. Sázky, že by RBNZ mohla v prosinci zvážit snížení základní úrokové sazby, vzrostly.

AUD/CHF roste v stoupajícím kanálu. Aktuálně svádí souboj s 200denním průměrem. Počkejme si na dokončení denní svíčky, které by nám mohlo napovědět, zdali mu došly síly.

Měnový index eura BOSSA EUR se propadl pod rostoucí trendovou, čímž se mu otevřel prostor pro oslabení s nejbližším cílem na úrovni červencových a květnových minim.

Zlato bojuje s dolní hranou rostoucího kanálu. Sledujme tento souboj, který bude v rukou dolaru. Dobrá dataUSA zejména z trhu práce budou hrát proti zlatu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688