logo podnikani.cz

Založit živnost, nebo s.r.o.? Výhody a nevýhody jednotlivých typů podnikání

Jiřina Kavková (Kurzy.cz) ,

O výběru právní formy podnikání rozhoduje řada ukazatelů, mezi které patří ochota přijmout riziko, množství osob, které se na něm mají podílet nebo očekávaná administrativní náročnost.

Největší výhoda živnostenského podnikání se projeví už na jeho začátku. Založení živnosti je obvykle rychlé a snadné, bez nutnosti skládat základní kapitál. Také nastartování podnikání na živnostenský list vyjde levněji než u právnické osoby. Živnostníkům se také zamlouvá možnost přímého řízení a absolutní kontroly nad celým podnikáním, což většinou vykonávají osobně. Nespornou výhodou je i jednodušší administrativa, především účetnictví.

Nevýhodou živnostníků může být ztížený přístup k cizímu kapitálu a v důsledku toho nutnost financovat rozvoj podnikání z vlastních zdrojů. Nepříjemné může být také ručení za závazky celým majetkem. Tím, že jsou živnostníci osobně účastni v obchodně-právních vztazích, případné negativní dopady se týkají i jich samotných, potažmo celé rodiny, nikoliv pouze podnikatelské činnosti. Nevýhodou je i zátěž povinných odvodů na sociální a zdravotní pojištění, které musí každá fyzická osoba osobně odvádět státu.

Plánujete-li rozsáhlejší podnikání, zvolte raději společnost s ručením omezeným

Hlavní výhoda podnikání formou s.r.o. a dalších obchodních společností je lepší přístup k cizímu kapitálu, který pomáhá financovat jejich rozvoj. Právnické osoby vstupují do obchodně-právních vztahů pouze z titulu podnikání, nikoliv jako společníci osobně. Ti se díky tomu nemusí obávat důsledků plynoucích ze smluvních závazků.

Za nevýhodu v podnikání s.r.o. a dalších právnických osob jsou považovány názorové neshody společníků, které někdy zapříčiní až zánik společnosti. Rizikem je také vkladová povinnost u některých typů obchodních společností, která omezuje finanční zdroje použitelné pro zahájení nebo rozvoj podnikání. Z toho důvodu se od roku 2014 zjednodušilo založení s.r.o., ke kterému už není nutný počáteční kapitál ve výši 200 tisíc korun, jak tomu bylo dříve, ale teoreticky jen jedna koruna. O to lépe se však musí zájemci orientovat v současné právní úpravě, zejména v novém občanském zákoníku a zákonu o obchodních korporacích.

Administrativní požadavky

K provozování živnosti i s.r.o. je potřebné živnostenské oprávnění. Zakladatelé s.r.o. musí navíc u notáře sepsat zakladatelskou smlouvu, pro kterou potřebují řadu informací i dokumentů, a následně se zapsat do Obchodního rejstříku. Celý proces je pro ně též finančně náročnější, ačkoliv i v této oblasti se nedávno dočkali příznivých změn.

Zdroje:

http://www.firmin.cz/zalozeni-spolecnosti-sro

http://www.penizenavic.cz/clanky/zivnostnici-by-meli-mit-vlastni-nemocenskou

http://www.finslovnik.cz/spolecnost-s-rucenim-omezenym/

http://www.business-web.cz/jaky-je-postup-zalozeni-s-r-o-v-roce-2015-a-2016/

 

 

 

 

 

 


Zprávy podnikání

24.4. Sezona rekonstrukcí je zde: Dotace doplní zvýhodněný úvěr
24.4. Bezmála 40 procent Čechů neví, že mohou dodavatele energií požádat o mimořádné vyúčtování, prozradil průzkum společnosti epet
24.4. Česko se těší 9. nejvyšší solidaritě a důvěře ve společnosti v EU, přispívá k tomu ochota Čechů pomáhat
24.4. Analýza TPA: Aktivita na M&A trhu v regionu CEE v prvním čtvrtletí 2024, objem i počet transakcí v ČR meziročně stoupl
24.4. Informace ke změnám zákona o dani z nemovitých věcí
24.4. Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?
24.4. Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z
24.4. Copernicus: Evropa v loňském roce zažila rozsáhlé záplavy i silné vlny veder: Vyhodnocení stavu klimatu v Evropě 2023
24.4. Spotify: 1Q24 nad odhady, čeká zisk za 2Q výrazně nad konsensem
24.4. Visa: Výsledky nad odhady, potvrzený celoroční výhled

Více zpráv zde.

Vizuální obchodní rejstřík, odkazy




© 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o., www.aliaweb.cz, info@aliaweb.cz, Podmínky užití grafiky V