Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.11.2015 23:57:08

3. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie úterní obchodování zahájily poklesem, ztráty ale rychle smazaly a dostaly se do zelených čísel. Z počátečních ztrát se trh vymanil díky růstu akcií ropných společností. Investoři se připravují na nadcházející klíčové údaje z ekonomiky a vystoupení šéfky centrální banky (Fed).

Dow zpevnil o 0,5 % na 17 918,15 bodu, S&P 500 připsal 0,27 % na 2 109,79 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,35 % na 5 145,13 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,76 % na 14,54 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o čtyři bazické body na 2,212 %.

Dařilo se zejména energetickým titulům a akciím ze sektoru základních materiálů, zaostaly naopak cenné papíry ze sektoru necyklického spotřebního zboží, akcie ze sektoru zdravotní péče a telekomunikační titiuly.

Americké akcie (3. listopadu 2015)

Americké akcie (3. listopadu 2015)Zdroj: Google

Americký dolar se během úterního obchodování vyšplhal na téměř dvanáctitýdenní maximum ke koši hlavních světových měn. Nejnovější údaje o ekonomice Spojených států totiž podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by v prosinci mohla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb.

Kolem 23.00 SEČ vykazovala evropská měna vůči dolaru pokles přibližně o 0,45 % na 1,096 USD a dolar k japonskému jenu posiloval o 0,29 % na 121,08 JPY. Dolarový index, který měří výkon americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, přidával 0,29 % a nacházel se na 97,212 bodu.

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • Společnost Polaroid zažalovala GoPro kvůli údajnému porušení patentu.
  • Podnikové objednávky v září klesly meziměsíčně o procento (odhad: -0,9 %, srpen: -2,1 %), bez dopravy -0,6 % (srpen: -1,1 %).
  • Prodeje automobilek Fiat Chrysler, Toyota a Nissan ve Spojených státech v říjnu předčily očekávání. Fiat Chrysler zaznamenala 67. růstový měsíc v řadě, její prodeje vzrostly o 14,7 % meziročně. Toyota prodala v říjnu více než 200 tisíc vozidel, což oproti 180 580 vozidel v loni v říjnu představuje dvouciferný procentuální růst - přesná čísla však automobilka neuvedla. Trh očekával 8-12% růst. Prodeje automobilky Nissan vzrostly meziročně o 13 %, analytici predikovali 9,4% růst.
  • Kubánská státní telekomunikační firma Etecsa a americká telekomunikační společnost Sprint podepsaly dohodu o mobilních roamingových službách. Je to vůbec první dohoda tohoto druhu mezi telekomunikačními společnostmi obou zemí, napsala agentura AP.
  • Společnost TransCanada Corporation v pondělí požádala vládu Spojených států, aby pozastavila její žádost o povolení zamýšleného ropovodu Keystone XL z Kanady na pobřeží Mexického zálivu. Informovala o tom agentura Reuters. Bílý dům přitom krátce předtím naznačil, že rozhodnutí ohledně kontroverzního projektu hodlá učinit do konce funkčního období prezidenta Baracka Obamy v lednu 2017.
  • Ropa a zemní plyn světu v příštích desetiletích docházet nezačnou, světové rezervy těchto surovin se naopak do poloviny století navzdory růstu spotřeby takřka zdvojnásobí. Budou na to přitom stačit dosavadní technologie, předpověděla britská ropná společnost BP ve svém výhledu.


Výsledková sezóna


Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Zopakuje se srpnový akciový výplach? Signál bychom měliZopakuje se srpnový akciový výplach? Signál bychom měli

Nedělejme z toho velkou vědu. Mladé trhy zkrátka opět zaostávají za akciemi ve Spojených státech, a to výrazně. A přesně tak to vypadalo před letní, prakticky globální korekcí.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688