TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.11.2015 10:01:06

Hašek bude znovu kandidovat na hejtmana. Usmířil se Sobotkou


Dlouho si nemohli tihle dva muži sociální demokracie přijít na jméno a v posledních dvou letech sváděli jeden boj za druhým. "20 ze 33 sociálních demokratů včera řeklo, že vyzývá Bohuslava Sobotku k rezignaci," tvrdil Michal Hašek před dvěma lety.

"Mám pocit, že někteří se domnívali, že rituální poprava předsedy vyřeší problém sociální demokracie," prohlašoval zas na Haškovu adresu premiér Bohuslav Sobotka.

Teď se ale zdá, že zakopali válečnou sekeru. "Vztahy se zlepšily a jsou věcné - já se snažím upřednostnit zájem České republiky a koneckonců i sociální demokracie," řekl Sobotka. "Nejen jižní Morava vnímá, že naše vztahy jsou racionální, jsou pracovní," uvedl zase Hašek.

Podle politologa Jana Hezmanna ukončili politici své letité spory z taktických důvodů. "Oba vědí, že pro krajské volby bude sociální demokracie potřebovat hodně hlasů. Na jižní Moravě je pan Hašek velmi populární a kdyby nevedl krajskou kandidátku, asi by to mohlo sociální demokracii dost mrzet," předvídá Herzmann.

Michal Hašek je také dlouhodobě u lidí nejoblíbenějším českým hejtmanem vůbec. I teď v říjnu znovu kraloval žebříčku popularity. Podle některých politologů navíc v ČSSD Sobotkovi dýchají na záda někteří další ambiciózní politici, a tak si pravděpodobně tímto usmířením chce upevnit svou pozici.

"V sociální demokracii je teď spousta různých skupin, které se snaží zviditelnit. Pan Chovanec je v čele jedné takové skupiny, určitě je to osobnost velmi výrazná. A pan premiér to vnímá," popisuje politolog.

Podle zákulisních informací tak uzavřeli gentlemanskou dohodu a Sobotka Haška podpoří jako lídra sociální demokracie na jižní Moravě. Oba o ní ale mlčí. "Nominace přicházejí z jednotlivých okresních organizací. Já už mám nominace ze třech okresů a očekávám, že tuto nominaci projedná vedení strany. Nepředpokládám, že by s ní měl Bohuslav Sobotka problém," poznamenal Hašek.

"Moji podporu bude mít Michal Hašek v situaci, kdy dokáže získat silnou podporu členské základy sociální demokracie na jižní Moravě," uvedl premiér Sobotka. Krajské volby přitom Česko čekají už v příštím roce.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688