BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.11.2015 12:57:14

Americká akcie dobývají nová maxima, RBA ponechala beze změny; analýza GBP/USD, AUD/USD, CAD/CHF

Americký technologický index Nasdaq uzavřel včera na nejvyšší hodnotě za více než 15 let, když posílil o 1,5 procenta. Index Dow Jones o 0,94 procenta, širší index S&P 500 posílil o 1,19 procenta. Index S&P 500 včera prvně od srpna uzavřel nad hodnotou 2 100 bodů.

Včera se dařilo i akciím na aténské burze s tím, jak investoři uvítali výsledky zátěžových testů ECB pro čtyři velké řecké banky. Hlavní index aténské burzy ATG vzrostl o 3,1 procenta, tažen růstem bankovních titulů. Stres testy ECB ukázaly, že těmto čtyřem bankám dohromady schází kapitál v objemu pouze 14,4 miliardy eur, zatímco v rámci posledního záchranného programu je na rekapitalizaci bank vyčleněno až 25 miliard eur.
 

Masivní stimulační program Evropské centrální banky zatím příliš nepřispívá k růstu inflace v eurozóně, když průzkum mezi nákupními manažery (PMI) včera ukázal, že továrny se opět uchýlily ke snižování cen, aby podpořily obchod (klesající index PPI). Více než půl roku poté, co ECB začala v rámci svého programu kvantitativního uvolňování pumpovat 60 miliard nových eur měsíčně, se cenová hladina stále nezvedá. Dílčí index měřící výstupní ceny klesl na osmiměsíční minimum 48,6 bodu ze zářijových 48,7 bodu, a výrazně tak zaostal za rychlým odhadem 49,3 bodu. Navíc páteční údaje spotřebitelských cen (index CPI) ukázaly, že ceny v eurozóně v říjnu meziročně stagnovaly, což jen vyvíjí další tlak na ECB.

Index nákupních manažerů (PMI) v průmyslu eurozóny se podle konečných údajů společnosti Markit v říjnu jen nepatrně zlepšil na 52,3 bodu proti 52,0 bodu za září. Ukazatel se nicméně již přes dva roky drží nad hranicí 50 bodů, jež odděluje růst od poklesu aktivity.

Index měřící samotnou výrobu, který se promítá do složeného PMI, jenž vyjde ve středu, a je považován za spolehlivý ukazatel růstu, se zvýšil na 53,6 bodu z 53,4 za září, zatímco rychlý odhad uváděl 53,3 bodu. Stejnou hodnotu však ukazatel zaznamenal i v březnu, tedy v době, kdy ECB teprve spustila program QE. Negativní zprávou rovněž je, že růst zaměstnanosti se propadl na osmiměsíční dno a výstupní ceny klesají nejrychleji od února.

Podle průzkumu mezi ekonomy, uskutečněného agenturou Reuters ještě před daty o inflaci (index CPI za říjen), je již téměř jisté, že ECB v prosinci dále uvolní měnové podmínky tím, že buď rozšíří, nebo prodlouží program nákupu dluhopisů a sníží depozitní sazbu hlouběji do mínusu.

Index americké průmyslové aktivity, jenž sestavuje Institut řízení zásob (ISM)
podle průzkumu mezi nákupními manažery, v říjnu klesl čtvrtý měsíc v řadě, když se snížil na 50,1 bodu z 50,2 bodu za září. Ekonomové oslovení Reuters očekávali snížení ukazatele až na hranici 50,0 bodu, která odděluje růst od poklesu aktivity v sektoru amerických továren.

Aktivita čínských továren v říjnu (index PMI) klesala osmým měsícem v řadě. Výsledek na úrovni 48,3 bodu je pod hranicí 50 bodů oddělující růst aktivity od poklesu a poukazuje na to, že druhá největší světová ekonomika zpomaluje.

Dnes brzy ráno zasedala australská centrální banka (RBA), která ponechala základní úrokovou sazbu na nezměněné 2 procentní úrovni. Nicméně banka tuto možnost úplně nezamítla, když uvedla, že nízká inflace poskytuje prostor pro další uvolnění měnových podmínek. RBA letos zasedá ještě jednou, a to v prosinci. Australský dolar proti americkému dolaru (AUD/USD) po těchto zprávách posílil na hodnotu 0,7220.

Měnový pár CAD/CHF se chystá otestovat rezistenci na úrovni předchozích maxim. Na denním grafu se na této úrovni nachází rovněž 200denní průměr. Sledujme reakci instrumentu na tuto zónu. Potvrzení obratu trendu bychom mohli dostat v případě opuštění konsolidačního trojúhelníku směrem dolů.

AUD/USD se díky rozhodnutí RBA ponechat základní úrokovou sazbu na nezměněné úrovni udržel v rostoucím kanálu. Aktuálně bojuje s fialovou silnou zónou rezistence. Když ji překoná, otevře se mu prostor k horní hraně kanálu, potenciálně až k 200dennímu průměru.

Britská libra vytváří nižší vrcholy a včera prohrála bitvu s jak s předchozím vrcholem, tak s rezistenční zónou 1,5500, a to i navzdory výborným číslům PMI ze sektoru výroby. Pokud je GBP pod klesající trendovou linii a hodnotou 1,5500, preferujeme krátké pozice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688