Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2015 08:32:11

Souhrn včerejšího dění na světových burzách (3.11.2015)

ČR

Pražská burza ukončila první listopadovou obchodní seanci při podprůměrném objemu obchodů 0,320 miliardy korun v zelených číslech. Index PX připsal 0,35 procenta na 986,60 .

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ v pondělí po z části překvapivém růstu z minulého týdne zaznamenaly korekci. Na počátku nového týdne titul odepsal 0,51 procenta na 490,50 , udržel se ale nad 490 za akcii.

Tituly z finančního sektoru uzavřely obchodování shodně v zeleném. Komerční banka navzdory silné Evropě zůstala pod prodejním tlakem, nakonec však prorazila hranici 5100 za akcii a uzavřela první obchodní seanci měsíce listopadu se ziskem 0,45 procenta na 5123 . Dařilo se i akciím VIG, titul uzavřel obchodování s procentním ziskem na 798,50 . V plusu uzavřely i akcie Erste Bank, které připsaly 0,55 procenta na 730 .

Defenzivní tituly zakončily obchodování v zeleném – Akcie výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens připsaly 0,51 procenta na 774 , Tabák pondělní obchodní seance ukončil na zelené nule na 11745 .

Akcie telekomunikace O2 uzavřely obchodní seanci beze změny na 231 . CETIN ztratil 0,38 procenta na 169,55 .

Mediální skupina CETV si na počátku nového týdne připsala na pražské burze opět největší procentní zisky a ukončila obchodování o 2,16 procenta výše na 52 . Akcie Unipetrolu připsaly 1,15 procenta na 149,80 . Akcie sázkové kanceláře Fortuna ukončily obchodování o 0,20 procenta níže na 73,10 .

Evropa

Evropské akciové trhy zahájily nový týden v kladných hodnotách, když posílily přibližně o půl procenta. Do zelených čísel indexům pomohla reportovaná makrodata, přičemž odhady analytiků překonaly indexy PMI v Německu, ale i celé eurozóně. Podobně pak dopadl index ISM ze Spojených států, který rovněž mírně předčil tržní konsensus.

Hvězdou dne byly akcie Commerzbank, které po zveřejněných výsledcích zpevnily o 6,8 %. Provozní zisk dosáhl 429 mil. EUR při odhadech na úrovni 318,5 mil. EUR, když CEO společnosti Martin Blessing navíc oznámil, že se připravuje na odchod ze své pozice. V rámci sektoru se pak dařilo především titulům z periferie Evropy, kdy National Bank of Greece přidala 7,7 % a například Banco Comercial Portugues 5 %.

Zájem směřoval ale i na akcie automobilových výrobců, přičemž Renault posílil o 4,3 %, Porsche o 3,7 % a Volkswagen o 3,2 %.

Pod tlak se naopak dostala švédská Meda, jejíž akcie umazaly 5,2 % poté, co analytici Nordea snížili své doporučení na stupeň „prodat“.

Celoevropský Euro Stoxx 50 zpevnil o stejně jako francouzský CAC 40 o 0,5 %, německý DAX o 1 %, když pouze britský FTSE 100 zůstal beze změny.

USA

Americké akciové trhy v průběhu seance navyšovaly své zisky, když zakončily obchodování přibližně procento nad pátečním závěrem. Index S&P 500 dokonce překonal hranici 2100 bodů, což se stalo poprvé od srpna a dostává se tak do blízkosti svých historických maxim. Pozitivní sentiment podpořila rovněž zveřejněná makrodata, kdy index ISM v průmyslu za říjen mírně překonal odhady analytiků.

Nejlepšího výsledku dosáhly akcie z energetického sektoru, když hvězdou byly akcie Consol Energy se ziskem 17,3 %. Dařilo se ale i společnosti Chevron nebo Exxon Mobil, které zakončily obchodování o 4,5%, resp. 3,1 % výše. Podobně se vedlo i farmaceutickým titulům, přičemž Dyax zpevnila o 28,4 % poté, co společnost Shire odsouhlasila převzetí firmy za 5,9 mld. USD. AbbVie pak přidalo 6,4 %, Biogen 4,3 % a Tenet Healthcare před zveřejněním výsledků 4,4 %.

Akcie HP po rozdělení společnosti Hewlett-Packard posílily o 13 %. Opačným směrem se vydala Hewlett Packard Enterprise, která naopak odepsala 1,6 %.

Index Dow Jones přidal 0,9 %, S&P 500 1,2 % a technologický Nasdaq 1,5 %.

Asie

Globální vývoj, především známky stabilizace globální výrobní aktivity, pomohly dle mínění analytiků, které citovala agentura Bloomberg, indexu Standard & Poor 500 získat hodnoty, které nebyly zaznamenány od srpnové devalvace čínského jüanu. To nakonec ovlivnilo vývoj na většině asijských kapitálových trhů. Většina obchodních seancí skončila smíšené, výjimkou je Austrálie, kde bankovní rada centrální banky ponechala nastavení úrokových sazeb v předchozí podobě. I díky tomu místní akcie připisovaly zisky.

Regionální benchmark akciový index MSCI Asia Pacific (kromě Japonska) připsal poprvé za šest dnů zisky, a posílil o 1,2 procenta. Australský S&P / ASX 200 Index roste aktuálně o 1,42 procenta, jihokorejský akciový index Kospi připisuje 0,65 procenta a novozélandský S&P / NZX 50 Index přidal 0,6 procenta. Index posiloval poprvé za tři dny.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688