Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  03.11.2015 06:00:54

3Q výsledky těžařských firem pod vlivem levné ropy


Výsledky největších těžařských firem světa ve třetím čtvrtletí byly ovlivněny nízkými cenami ropy. Pomáhaly jim rafinérie.

V minulých dnech zveřejnily své 3Q výsledky největší těžařské firmy světa. Všechny byly ovlivněny cenami ropy, které se za poslední rok snížily v průměru o polovinu. Mnozí těžaři byli nuceni odepsat ztrátové projekty nebo se zbavovat aktiv.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell oznámil ve třetím čtvrtletí čistou ztrátu ve výši 6,1 miliard dolarů. V porovnání se stejným obdobím roku 2014, kdy firma vykázala zisk 5,3 miliard dolarů, se jedná o obrovský propad. Velký podíl na tom má odpis ztrátových projektů v hodnotě téměř 8 miliard dolarů, jako například těžba v Arktidě nebo ropných píscích v Albertě. Jen tyto dva projekty stály Shell něco přes 4,5 miliardy dolarů.

Pokud bychom nebrali v potaz tyto mimořádné transakce, pak Shell vykázal provozní zisk ve výši 1,8 miliardy dolarů, což představuje 70% pokles proti třetímu kvartálu 2014. Největší část provozního zisku Shellu přináší jeho rafinérie, které naopak z levné ropy těží. Provozní zisk rafinérií dokonce meziročně vzrostl z 1,8 na 2,6 miliardy dolarů. Shell bude v příštím roce dokončovat nákup gigantu British Gas za 70 miliard dolarů. Společnost si od toho slibuje budoucí nárůst zisku, čímž umoří současné ztráty.

British Petroleum

Společnost British Petroleum vykázala ve třetím čtvrtletí 2015 provozní zisk 1,8 miliardy dolarů. Sice jde o 40% pokles, ale jde o vyšší zisk, než se všeobecně očekávalo. BP počítá s postupným nárůstem ceny ropy až na 60 dolarůroce 2017. Firma rovněž plánuje snížení svých kapitálových výdajů o přibližně 7 miliard dolarů ve stejném časovém horizontu.

O výsledcích BP jsme psali zde.

Conoco Phillips

Společnost Conoco Phillips vykázala v letošním třetím kvartále čistou ztrátu v objemu 1,1 miliardy dolarů. Pokud odečteme mimořádné ztráty, podobně jako u Shellu, ztráta se sníží na 446 milionů.

Total

Francouzský ropný gigant Total vykázal zisk nižší o 69 % proti třetímu kvartálu roku 2014. Pokud bychom nebrali v potaz mimořádné ztráty, pak by jeho zisk klesl jen o necelou čtvrtinu. K oněm mimořádným ztrátám patří například projekt v kanadských ropných píscích, který stál 650 milionů dolarů. Total však letošní těžké období ustál daleko lépe, než jeho konkurenti, a to proto, že se mu podařilo meziročně zvýšit objem těžby o 10 %.

Chevron

Americký Chevron vykázal za třetí čtvrtletí zisk ve výši 2 miliardy dolarů. V porovnání se třetím čtvrtletím 2014 to však znamená pokles o více než 60 %. Chevronu se podařilo snížit provozní a administrativní náklady o 7 %. Na příští rok plánuje omezit investice přibližně o 25 % a v podobném trendu hodlá pokračovat i v letech 2017 a 2018. Společnost rovněž počítá se snížením počtu zaměstnanců o 6 až 7 tisíc.

Exxon Mobil

Společnost Exxon Mobil vykázala za třetí čtvrtletí letošního roku zisk ve výši 4,2 miliardy dolarů. Jedná se o meziroční propad téměř o polovinu. Nebýt však zisků z rafinérií, podobně jako u Shellu, byl by celkový zisk společnosti ještě nižší. Zisky z rafinérské činnosti se meziročně téměř zdvojnásobily. Exxon hodlá do budoucna posílit svou divizi v chemickém průmyslu a na rozdíl od svých konkurentů nechystá výrazné investiční škrty.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688