Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  02.11.2015 06:36:00

FED ponechal letošní zvýšení sazeb ve hře, ECB jde opačně


Kurzový vývoj eura proti dolaru byl v minulém týdnu ve vleku rozdílných cyklů měnových politik na obou stranách Atlantického oceánu. Výrazně kurz reagoval na středeční jednání americké centrální banky. Poněkud překvapivě ve světle ne příliš povzbudivých dat z minulých týdnů si američtí centrální bankéři ponechali otevřené dveře pro možné zvýšení dolarových sazeb na prosincovém zasedání. To ECB již týden před tím naznačila, že na prosincovém zasedání měnovou politiku přehodnotí. A podle našeho názoru dojde k jejímu uvolnění. Očekáváme snížení depozitní sazby z -0,20 % na -0,30 %, navýšení měsíčního objemu nakupovaných státních dluhopisů, rozšíření programu kvantitativního uvolňování i na korporátní dluhopisy a prodloužení programu QE i TLTRO za září 2016. Výsledkem by měl být silnější dolar respektive slabší euro.

Očekávání ohledně vývoje dolarových úrokových sazeb tak bude silně závislé na přicházejících datech. A v tomto týdnu zveřejněná data by měla dolaru vytvořit podporu. Očekáváme vzestup říjnového ISM indexu průmyslové aktivity na tříměsíční maximum, nadkonsensuální růst zářijové stavební výroby, silné prodeje automobilů a zejména povzbudivý report z říjnového trhu práce. Očekáváme 220 tisíc nově vytvořených pracovních míst, tržní konsensus přitom nečeká ani 180 tisíc. Oproti očekávané stagnaci míry nezaměstnanosti na zářijových 5,1 % očekáváme pokles dokonce o dvě desetiny na 4,9% na nejnižší úroveň od února 2008. Zároveň předpokládáme silný růst hodinových mzdových výdělků o 0,4 % m/m (trh čeká pouze 0,2 % m/m) i vyšší týdenní počet odpracovaných hodin.

Vzhledem k výsledku posledního zasedání ECB bude tento týden sledován především projev šéfa ECB a měsíční bulletin ECB. Z makroekonomických dat bychom se měli dočkat solidních PMI indexů a oproti srpnu zlepšení německých podnikových objednávek a průmyslové výroby za září. Zřejmě to však nebude stačit na to, aby byl mezičtvrtletní příspěvek průmyslu k růstu v Q3 15 v Německu kladný. Tento týden pozornost opět zamíří k Řecku, kde by měly parlamentem projít slíbené reformní zákony.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688