Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.11.2015 20:21:31

Akcie nejsou ekonomika

 

 

Měli bychom investovat podle předpovědí tempa růstu HDP v jednotlivých zemích, nebo raději akciové trhy vnímat jako autonomní jednotky?

Panuje obecný názor, že země s vysokou mírou růstu znamenají automaticky vysoké investiční výnosy. Není to ale tak úplně pravda. Akciový trh totiž není to samé co ekonomika.

Larry Swedroe v článku "Investiční lekce z roku 2014" využívá k demonstraci tohoto rozporu Čínu a USA. V pětileté periodě let 20102014 rostla čínská ekonomika průměrným tempem 8,5 % ročně, což je číslo, které zcela upozaďuje americký růst (ročně o necelá 2 %). Mnozí by to mohli pojmout jako atraktivní příležitost pro investici do Číny.

Porovnání výkonnosti jednotlivých regionů

Když se ale podíváte na výkonnost, odhalíte, že investoři do čínských akcií během sledovaného období vydělali jen 1,7 % ročně oproti 15,3 % ročně v případě investorů do amerických akcií.

Podobný obrázek dostanete, když srovnáte ekonomiky USA a Spojeného království, které obě vykazovaly míry růstu kolem 2 %. Britští akcioví investoři vydělali 6,3 % ročně, zatímco ti američtí 15,3 %.

Je posledních pět let anomálií?

Studie profesorů z London Business School (Dimson, Marsh a Staunton) zkoumající data zpětně až do roku 1900 odhalila inverzní vztah mezi růstem HDP na obyvatele a investičními výnosy (vyšší míry růstu na obyvatele vedly v průměru k nižším investičním výnosům).

Po porovnání vztahu růstu ekonomiky země a investičních výnosů v následujícím roce byly země rozděleny do skupin na základě růstu HDP za posledních pět let. Země s vysokým růstem měly průměrný výnos v následujícím roce 6 % oproti 12 % u zemí s nízkým růstem.

Proč vyšší hospodářský růst nevede k lepším investičním výnosům?

Prvním a pravděpodobně nejdůležitějším důvodem je to, že země s vysokým očekávaným tempem růstu bývají "drahé". Optimismus ohledně budoucího vývoje ekonomiky země má tendenci tlačit nahoru ceny firem obchodovaných na jejím akciovém trhu v aktuálním období, což snižuje jejich budoucí výnosy.

Hlavním cílem investování je nakupovat instrumenty levně a prodávat je draze. S růstovými zeměmi se vám to ale podaří jen stěží, protože jste obvykle nuceni nakupovat za vysoké ceny.

Dalším faktorem je to, že akciový trh ve vybrané zemi nereprezentuje plně její ekonomiku. Na burze se neobchodují privátní firmy nebo zahraniční společnosti působící v domácí ekonomice. Platí to zejména pro rozvíjející se země, kde jsou burzy méně rozvinuté.

Co tedy funguje?

Věnujte pozornost ceně, jakou za investici platíte. Časopis The Economist opakuje starou známou pravdu, která je základem úspěšného investování: "Dlouhodobě (ne krátkodobě) jsou to valuace, které hrají roli. Čím vyšší P/E, když nakupujete, tím nižší výnos v příštích 10 letech."

Investiční fórum: Nejlepší nemovitostní investice
Nejlepší nemovitostní investice

Nemovitostní investice jsou nedílnou součástí každého dobře diverzifikovaného portfolia. O tom, jak lze do realit a pozemků pragmaticky investovat, bude v pořadí již desáté Investiční fórum, které se koná 23. listopadu 2015 v Praze.  



Přečtěte si také:

12.08.2022Akcie Monety nejsou tak atraktivní jako akcie KB Research (Česká spořitelna)
19.05.2015Akcie nejsou ekonomika (důkaz číslo 572) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
29.03.2013Varování od Goldman Sachs: Světová ekonomika zpomaluje a akcie nejsou levné Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688