Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.11.2015 07:00:00

Víkendář: Jak ČR (ne)zvládá uprchlickou krizi

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad Al Hussein obvinil Českou republiku ze systematického porušování lidských práv migrantů a uprchlíků. Česká republika tak podle něho činí s cílem odradit je od příchodu do země. Zeid zmiňuje prohledávání uprchlíků a zabavování jejich peněžních prostředků, které jsou používány pro platbu za ubytování v detenčních zařízeních, které může trvat až devadesát dní.

„Podle důvěryhodných zpráv z různých zdrojů není porušování lidských práv ojedinělým jevem a nejde o náhodné činy. Jde naopak o systematickou činnost, která se zdá být součástí celkové politiky české vlády. Ta má odradit migranty a uprchlíky od vstupu do země a od toho, aby v České republice zůstávali,“ řekl Zeid v Ženevě.

Řada migrantů prchá před občanskou válkou v Sýrii a dalšími nepokoji. Láká je bezpečí Evropy a jejich cílovou destinací je obvykle Německo. To otevřelo dveře právě těm, kteří prchají před konfliktem v Sýrii. Cesta do Německa ale vyžaduje překročení zemí střední Evropy. Ty však sledují politiku, v jejímž rámci jsou uzavírány hranice a omezován pohyb uprchlíků. Zeid na to poukazuje a dodává, že „Česká republika většinou zadržuje migranty na čtyřicet dní a někdy dokonce na devadesát dní, a to v podmínkách, které jsou popisovány jako ponižující.“

Komisař také vyjádřil obavy z toho, jak vypadají detenční zařízení, kde jsou uprchlíci zadržováni. Hovořil zejména o lokalitě Bělá-Jezová. O té český ministr spravedlnosti Robert Pelikán uvedl, že je „horší než vězení“. Pelikán také kritizoval délku pobytu v detenci. Zeid poukazuje i na to, že ti migranti, kteří se obrátili na soud, zvítězili. Ale jen málo z nich je v pozici, kdy si může dovolit podstoupit soudní řízení, protože nemají potřebné informace ohledně vlastních práv. Lidé, kteří by jim chtěli pomoci, pak nemají do detenčních zařízení přístup.

Postup české středolevicové vlády kritizuje její vlastní ombudsmanka Anna Šabatová. Ta ve své zprávě z minulého měsíce poukázala na to, jak se jedná s dětmi a na porušování konvence týkající se jejich práv. Zeid tvrdí, že uprchlíci jsou prohledáváni, je jim zabavována hotovost a musí platit asi 10 dolarů denně za pobyt v detenčních centrech i přesto, že pro takový postup neexistuje žádný právní základ. Právě to, že lidé jsou nuceni platit za to, že jsou v detenci, považuje za „zvláště zavrženíhodné“.

Komisař OSN kritizoval prezidenta Miloše Zemana a jeho poznámky o muslimech i veřejnou petici zaměřenou proti imigraci, kterou inicioval bývalý prezident Václav Klaus. Zeman tvrdí, že nově příchozí si zavedou v České republice právo šaría a Česká republika „ztratí krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách“. Zemanův mluvčí Zeidovu kritiku odmítl, když agentuře Reuters řekl: „Pan prezident už dlouho varuje před hrozbou islámského fundamentalismu. Stojí si za svými názory a nebude je měnit pod tlakem ze zahraničí.“

Autorem je Krishnadev Calamur.

Zdroj: The Atlantic

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688