Luboš Říha (DIC)
Okénko investora  |  29.10.2015 10:53:51

USA hlásí nedostatek kamenů šperkařské kvality, přičemž stabilní americká poptávka kompenzuje slabý vývoj na ostatních trzích

Měsíční zářijová zpráva společnosti Rapaport ukazuje na zlepšení obchodu s broušenými diamanty. Stabilitu poskytuje především konzistentní spotřebitelská poptávka v USA, která kompenzuje slabé nákupy na jiných trzích, zejména v Číně a Hongkongu.

Tržby maloobchodního prodeje šperků v USA vzrostly od začátku roku 2015 o pár jednotek procent a očekává se, že tento trend bude pokračovat po celou vánoční nákupní sezonu, která je tradičně silným obdobím pro prodej diamantů a diamantových šperků. Ačkoliv se v září důvěra amerických spotřebitelů i přes nedávné ztráty na akciovém trhu zlepšila, velkoobchodní i maloobchodní kupující se nadále vyhýbají hromadění zásob a nakupují pouze tak, aby dokázali uspokojit aktuální objednávky.

Vzhledem k vysoké ceně surové komodity bylo letos opracováno o 30 až 50 % méně kamenů než loni. A nedostatek diamantů šperkařské kvality, konkrétně čistoty SI, vytváří na trhu příležitosti pro ty, kdo mají dostatek hotovosti.

Přitom obchodování s diamantovou surovinou zůstává nadále obtížné , jelikož zpracovatelé diamantů snížili svou produkci, kterou navýší až v listopadu po uplynutí indických svátků Diwali. Po tuto dobu nebudou indičtí obchodníci s diamanty, kteří tvoří důležitou součást trhu, aktivní.

Nejnovější zprávy od společnosti Rapaport uvádějí, že současné ceny diamantové suroviny jsou “neudržitelné” a “nepřípustné”. Podle Rapaportu musí ceny suroviny klesnout o dalších 20%, aby byla zajištěna výnosnost pro zpracovatele diamantů (brusírny).

Pokud takový stav nastane, situace na trhu by se měla zlepšit a mělo by to stimulovat ceny broušených diamantů k opětovnému růstu. Obchodníci budou moci prodávat diamanty za lepší ceny a důvěra v diamant jako investiční nástroj tím pádem vzroste.

Současná situace tedy může být příznivá pro investory, kteří zvažují nákup diamantu, jelikož ho mohou získat za výhodnější cenu, než tomu bylo v předchozích letech. Naopak, současní držitelé diamantu budou spíše vyčkávat na příhodnější moment k prodeji.

RapNet Diamond Index (RAPI) pro jednokarátové diamanty klesl v září o 3 procenta. RAPI 0,30karátových diamantů pak klesl o 2,7 procenta, zatímco index RAPI 0,50karátových diamantů spadl o 2,2 procenta. U tříkarátových diamantů během měsíce září klesl o 4,8 procenta.

Adam Lang

Adam Lang, analytik společnosti DIC

Získal diplom "Polished Diamond Grader" u gemologické laboratoře IGI (International Gemological Institute) v Belgii, která je jednou z největších světových nezávislých institucí na certifikaci a oceňování diamantů, barevných drahokamů a šperků. Pro DIC vyhledává a nakupuje investiční diamanty a provádí certifikaci kamenů šperkařské kvality.


Logo Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC) je česká společnost zabývající se od roku 2005 prodejem investičních diamantů a výrobou vlastních luxusních řemeslných šperků. DIC působí na trhu v České Republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rusku, Bulharsku, Polsku a Spojených arabských emirátech. Showroomy společnosti se nachází v Praze, Bratislavě, Sofii, Budapešti, Moskvě, Varšavě a Dubaji. DIC je akcionářem diamantové burzy v Antverpách (Beurs Voor Diamantenhandel) a členem diamantové burzy v Dubaji (Dubai Diamond Exchange). Společnost je hlavním partnerem Miss Universe Organization a tvůrcem diamantové korunky pro soutěže Miss Universe, Miss USA a Miss US Teen.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688