Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.10.2015 09:20:00

Rozbřesk - Fed nechává prosincové zvýšení úroků ve hře - rozhodnou příchozí data a trhy

Po včerejšku je jasné, že Fed letos rozhodně nehodlá házet flintu do žita a tak zbytek roku může být ještě hodně zajímavý (čti volatilní). Ve včerejším komentáři k jednání FOMC (vedení centrální banky) se totiž objevila až nečekaně přímočará věta o tom, že prosincové zasedání bude opravdu o tom, zda Fed zvýší úroky či nikoliv. Spíše než náhlému obratu v datech či zázračnému zlepšení vnější podmínek lze nečekaně explicitní komunikaci Fedu připočíst jedinému - vedení americké centrální banky se po zářijovém faux pas potýká s deficitem kredibility, kdy trhy jakoby odmítaly brát v úvahu, co převažující rétorika členů v posledních týdnech naznačovala - totiž to, že laťka pro prosincové zvýšení úroků není pro americká makroekonomická data z pohledu FOMC zavěšena moc vysoko.

Nicméně přesto, i když se v říjnovém komentáři FOMC otevřeně mluví o tom, že v prosinci bude vedení Fedu jednat o zvýšení úroků, to ještě neznamená, že vše je upečeno. V prvé řadě je třeba si počkat na další důležitá data - například na dnes zveřejněný americký HDP za třetí kvartál. Toto číslo přitom může být poměrně nejednoznačné stejně jako např. říjnová či listopadová data z trhu práce v USA. Zůstaneme-li pak chvíli u HDP, tak podle nás jeho výsledek je dost divokou kartou, která může být navíc dost zásadně změněna v následných revizích. Mimochodem náš běžící odhad pro růst HDP - nowcast - ukazuje na růst výrazně vyšší, než je tržní odhad 1,5 %, naopak klasiky vystavěný odhad říká, že růst klesl k nule.

Druhým důležitým kamínkem do mozaiky prosincového rozhodování Fedu budou ale globální ekonomické a hlavně finanční podmínky. A zde se pak nenechme mýlit včerejší americkou obchodní seancí, kdy jestřábímu Fedu navzdory rostlo prakticky vše od úroků přes akcie až po ceny ropy. Spíše čekejme, že vyšší krátkodobé americké úrokové sazby v kombinaci se silnějším dolarem přinesou řadě trhů horké chvilky, přičemž nejohroženější budou opět emerging markets a komodity. Bude-li tedy Fed chtít nadělit před Vánocemi zvýšení úrokových sazeb, tak bude muset pravděpodobně ignorovat propady některých důležitých trhů. A to v září zjevně neudělal a proto i po včerejším sezení FOMC zůstává vše otevřené…

Region - forex
Polský zlotý stále vstřebává výsledky voleb a včera se už přiblížil hranici EUR/PLN 4,30. Tu však zatím neprolomil, nicméně je dost možné, že se mu to brzy povede, neboť mu k tomu může dopomoci i jestřábí Fed. Pokud představitelé budoucí vládnoucí strany Právo a spravedlnost budou dále mluvit o potřebě dalších stimulů, tak EUR/PLN může brzy směřovat i k letošním maximům, jež leží až pod úrovní 4,40.

Uvidíme také, jaké dopady bude mít jestřábí rétorika Fedu na korunu, kdy viděno skrze negativní implicitní úrokové sazby (a forwardové kurzy pod EUR/CZK 27,0) trh jakoby zkoušel sázet na snížení sazeb ČNB. Tomu samozřejmě přísnější Fed nemusí hrát do karet, neboť pokud by v USA zvedly v prosinci sazby, tak ECB nemusí v tomto měsíci udělat nic a tudíž i tlak na ČNB bude slabší.

Dluhopisy
Výnosy na krátkém konci americké křivky vyskočily poměrně prudce vzhůru poté, co Fed nechal ve hře prosincové zvýšení sazeb. Dvouleté americké swapy vyskočily o více jak 7 bps na 0,80 % (přibližně měsíční maxima). I dlouhý konec americké křivky šel ale nakonec lehce vzhůru, a to především kvůli překvapivě pozitivní reakci akciových trhů na Fed a prudkému růstu cen ropy.

Dnešní americké HDP pravděpodobně neposkytne dluhopisům příliš velkou vzpruhu. Na delším konci budou dluhopisy spíše sledovat, zda akciové trhy udrží včerejší dobrou kondici. Na krátkém konci v Evropě není v tuto chvíli příliš důvodů, aby se výnosy začaly zvedat. Prosincové zasedání ECB může trhům připravit zcela opačné překvapení - větší měnovou expanzi.

Komodity
Ropa včera překvapivě nehledě na jestřábí vzkaz z Fedu zamířila směrem vzhůru. A vůbec ne málo. Nakonec si připsala více než 5 % poté, co ji chuť do života vrátily zásoby (podle EIA). Výraznější pokles zásob ropných produktů vedl medvědy k zavírání krátkých pozic. Naopak učebnicově zareagovalo na zprávy z Fedu zlato, které v první reakci ztratilo víc než 2 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688