Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.10.2015 09:10:00

Rozbřesk - Zatímco se bude u nás slavit, přijde na řadu Apple a Fed

Zbytek světa na rozdíl od nás nebude zítra slavit vznik samostatné Československé republiky a tak se nám stane, že přijdeme o to, až trhy budou reagovat na dvě velmi důležité události.

První z nich se odehraje dnes v noci po uzavření amerických trhů a bude jím zveřejnění výsledků firmy s největší tržní kapitalizací tedy Applu (a to i po včerejší ztrátě 3 %). Z globálního hlediska bude zbytek světa vidět, jak se drahým produktům s logem nakousnutého jablka (zejména iPhonům) dařilo ve třetím kvartále v Číně. Pokud čísla ukáží, že se nic dramatického neděje (což je náš scénář), tak i globální obavy ze situace v druhé největší ekonomice světa mohou dále poklesnout.

Druhá důležitá událost pak přijde na pořad ve středu večer a bude spojena se zasedáním americké centrální banky. Fed resp. FOMC tentokrát nebude pořádat tiskovou konferenci, na které by šéfová centrální banky - Janet Yellenová trhům interpretovala výsledky jednání. Sezení FOMC nyní nebude tak důležité jako minule, kdy se hrálo o to, zdali Fed zvýší úrokové sazby. To tentokrát nikdo neočekává, stejně tak jako, že se by tak mohlo stát i na následujícím zasedání. A o to právě půjde - zdali si FOMC bude chtít ponechat otevřená vrátka k tomu, aby zvýšil úrokové sazby ještě letos, což je mimochodem měsíc a půl starý názor velké většiny členů FOMC. Problém je, že kromě pozitivní reakce akciových trhů ve světě - tedy pro Fed na důležitých trzích v USA a Číně - se toho příliš nezměnilo. Makroekonomická konjunkturální data zůstávají smíšená, přičemž inflace je stále proklatě nízko. Nicméně k jisté optické stabilizaci v zahraničí došlo, což se může objevit i v komentáři FOMC, který bude méně akcentovat vnější rizika pro americkou ekonomiku.

Skrze tento signál tak může trh nabýt opět dojmu, že prosincové zvýšení úroků je stále ve hře. Druhým momentem pak může být i to, že další nejistoty ustoupí na konci roku do pozadí. Mezi ně patří např. i hrozby dalšího boje mezi Demokraty a Republikány o zvýšení stropu pro americký vládní dluh. A zde může být (i pro Fed) podstatné, že se v této otázce rýsuje dohoda mezi Bílým domem a Kongresem. Připravovat trhy na zvýšení sazeb může být pro Fed snazší.

Region - forex
Ačkoliv konečné výsledky polských voleb, respektive přepočet hlasů na mandáty v Sejmu, není ještě znám, tak je pravděpodobné, že PiS získala v dolní komoře parlamentu mírnou většinu (poslední odhady hovoří o 235 křeslech ze 460). Se stranickým kandidátem v zádech to znamená, že v příštích čtyřech letech by měla v Polsku vládnout z hlediska trhů méně přátelská vláda. Napětí na trzích prozatím není nijak zvlášť patrné, ačkoliv se například potvrzuje, že zákon o převodu hypoték v CHF do zlotých by se měl objevit již v listopadu a banky by měly nést většinu nákladů konverze. Zlotý však včera oproti pátku oslabil pouze mírně a výraznější tlak nebyl patrný ani na dluhopisech (desetiletý vládní výnos vzrostl “jen” o 8 bps). Kurzy koruny a forintu se včera změnily jen málo.

Dnešek je stejně jako i zbytek týdne zajímavý především díky datům z USA. Z očekávaných událostí v regionu bude zajímavější snad jen bleskový odhad polské inflace za říjen (očekáváme mírně vyšší číslo než trh), i když hlavním tématem v Polsku jednoznačně zůstanou víkendové volby.

Dluhopisy
Výnosy německých dluhopisů včera poklesly na dlouhém konci zhruba o 2 bps, a to především díky slabému výsledku prodejů nových domů a lehkým ztrátám akciových trhů. Na druhou stranu výraznějším ziskům bránil dobrý výsledek podnikatelské nálady Ifo, v rámci kterého došlo k překvapivému nárůstu očekávání. Současně subindex automobilového průmyslu ukázal, že kauza Volkswagen nemá zatím na německou ekonomiku žádný vliv.

V nadcházejících dnech budou evropské trhy spíše sledovat dění v USA (od výsledků Applu, přes Fed až po výsledek amerického HDP). Na konci týdne pak počítáme s lehkým nárůstem inflace v eurozóně (z -0,1 % na 0 % y/y).

Komodity
Cena ropy Brent včera dále klesala, tentokrát asi o procento. Americká ropa WTI byla pod výraznějším tlakem v druhé seanci v řadě - roli patrně sehrává i další očekávaný nárůst zásob surové ropy v USA. V průměru klesaly i ceny základních kovů (-0,6 %).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688