Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.10.2015 08:41:28

Souhrn včerejšího dění na světových burzách (27.10.2015)

ČR

Pražská burza ukončila první obchodní seanci nového týdne při podprůměrném objemu obchodů 0,205 miliardy korun v červeném. Index PX odepsal 0,38 procenta na 982,64 .

CEO ČEZ Beneš uvedl, že ČEZ chce v následujících letech zvýšit provozní zisk na více než 70 miliard , pomoci by mohla právě akvizice aktiv společnosti Vattenfall v Německu. Akcie elektrárenské společnosti ČEZ se v pondělí vrátily pod 480 za akcii a ukončily obchodování se ztrátou 1,53 procenta na 476 .

Tituly z finančního sektoru obchodovaly smíšeně. Komerční banka se snažila prorazit hranici 5200 za akcii nakonec uzavřela první obchodní seanci nového týdne se ziskem 0,21 procenta přesně na 5200 . Mírně se dařilo i akciím VIG, titul uzavřel obchodování na zelené nule na 798 . V červeném uzavřely akcie Erste Bank, které odepsaly 1,16 procenta na 727,10 a to na minimálním objemu kvůli zavřenému trhu v Rakousku.

Defenzivní tituly zavřely v zeleném – Akcie výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens připsaly drobná 0,06 procenta na 770 . Dařilo se i Tabáku, ten pondělní obchodní seance ukončil o 1,63 procenta výše na 11619 .

Akcie telekomunikace O2 uzavřely obchodní seanci o 0,09 procenta níže na 229,70 . CETIN zůstal beze změny na 170,20 .

Mediální skupina CETV si na počátku nového týdne připsala na pražské burze největší procentní zisky a ukončila obchodování o 2,64 procenta výše na 52,55 . CETV. Dnes ráno před otevřením trhu zveřejnía hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí. Akcie Unipetrolu odepsaly 0,27 procenta na 149,10 . Akcie sázkové kanceláře Fortuna ukončily obchodování o 0,55 procenta výše na 73,20 .

Evropa

Evropské akciové trhy včera několikrát změnily svůj směr, když nakonec odpoledne zamířily do červeného a zakončily v záporu. Došlo tak ke korekci zisků ze závěru týdne, přičemž celoevropský Euro Stoxx 50 oslabil stejně jako britský FTSE 100 o 0,4 % a francouzský CAC 40 o 0,5 %. Pouze německý DAX díky závěrečnému růstu dokázal posílit o 0,1 %.

S tím jak klesala cena ropy ke 44 USD, dosáhly nejhoršího výsledku ropné společnosti. Seadrill tak odepsal 3,7 %, Tullow Oil 3,6 % a například Petrofac a Total 2,2 %, resp. 2 %.

Horší výsledky se podepsaly pod výkonem akcií Dialog Semiconductor, které se propadly o 20,3 %. Důvodem je pokles tržeb, ale i výhled na příští čtvrtletí pod očekáváním analytiků. Společnost TalkTalk Telecom oslabila o 12,3 % poté, co se v Sunday Times objevila zpráva, že se na operátora chystá již druhý hackerský útok.

Dařilo se naopak společnosti Aberdeen Asset Management. Ta přidala 2,9 %, tedy nejvíce od dubna 2014 díky informacím, že společnost začala hledat potenciálního kupce.

USA

Americké akciové trhy vstoupily do nového týdne mírně v záporných hodnotách, případně v těsné blízkosti pátečního závěru poté, co si připsaly čtyři týdny v řadě zisk. Index S&P tak ustoupil ze svých dvouměsíčních maxim, když odepsal 0,2 %, Dow Jones oslabil o 0,1 % a technologický Nasdaq zůstal beze změny. Z makrodat pozornost investorů zamířila na prodeje nových domů, které meziměsíčně propadly o 11,5 % na 468 tis. při očekáváném poklesu pouze o 0,6 %.

Ztráty zaznamenal v první řadě energetický sektor, který oslabil o více než dvě procenta. Na vině je propad cen zemního plynu s očekáváním teplé zimy, což poslalo dolů Chesapeake Energy se ztrátou 8,7 %, Range Resources, která odepsala 7,2 % nebo SM Energy, jejíž akcie umazaly 9,3 %. S tím jak klesla i cena ropy pod 44 USD o 4,4 % oslabil Transocean o 4,2 % a Devon Energy o 4,8 %.

Před zveřejněním výsledků oslaboval rovněž Apple, který po největším týdenním nárůstu v tomto roce odepsal 3,2 %.

Zisky si naopak připal farmaceutický sektor, kdy AbbVie zpevnilo o 3,1 %, Celgene o 3 % a například Amgen o 1,8 %.

Asie

Kvůli propadům energetických akcií hlásí asijské akcie ztrátovou seanci. Svou roli podle analytiků také hraje očekávání investorů od Bank of Japan, která má rozhodovat o nastavení podpory japonské ekonomiky tento týden. Regionální benchmark akciový index MSCI Asia Pacific ztratil 0,1 procenta na 136,31 bodu.

Japonský index Topix aktuálně odepisuje 1,02 procenta, index Nikkei 225 uzavřel obchodní seanci o 0,9 % méně na úrovni 18 777 bodů. Jihokorejský akciový index Kospi klesá o 0,17 procenta, australský S&P / ASX 200 Index se změnil jen málo. Novozélandský S&P / NZX 50 Index připsal 0,5 procenta.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688