Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  26.10.2015 23:32:49

26. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily pondělní obchodování mírným poklesem. Indexy Dow a S&P 500 se celý den držely pod nulou, zatímco Nasdaq hledal směr a nakonec se mu podařilo uzavřít v mírném plusu. Investoři čekají na středeční výsledek dvoudenního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) a čtvrtletní výsledky technologické firmy Apple. Minulý týden indexy získaly dvě až tři procenta a v pátek uzavřely na dvouměsíčních maximech.

Dow klesl o 0,13 % na 17 623,05 bodu a širší S&P 500 oslabil o 0,19 % na 2 071,18 bodu, zatímco Nasdaq Composite posílil o kosmetických 0,06 % na 5 034,70 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 5,74 % na 15,29 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl zhruba o tři bazické body na 2,055 %.

V mínusu skončilo sedm z deseti hlavních sektorů. Nejvíce klesly energetické tituly a akcie ze sektoru základních materiálů. Nad nulou se udržely sektor cyklického spotřebního zboží, odvětví zdravotní péče a telekomunikační sektor.

Od Fedu se tento týden zvýšení úrokových sazeb nečeká. Investoři ale budou pečlivě zkoumat sdělení ze schůzky, aby odhadli, kdy se sazby začnou zvyšovat.

Americké akcie (26. října 2015)
Americké akcie (26. října 2015)Zdroj: Google

Z indexu Dow nejvíce zpevnily akcie softwarové společnosti Microsoft (+2,61 %), vydavatele platebních karet Visa (+1,44 %) a investiční banky Goldman Sachs (+0,81 %). Benchmark naopak dolů stahovaly cenné papíry technologické společnosti Apple (-3,25 %), energetické firmy Chevron (-2,71 %) a ropné společnosti ExxonMobil (-2,12 %).

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Investice do těžby ropy se již v letošním roce propadly o více než 20 % a napřesrok pravděpodobně budou pokračovat v poklesu. Uvedl to v pondělí šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Dodal, že pokles investic by od poloviny příštího roku mohl omezit dodávky suroviny na trh. Vlády by se proto podle něj neměly při formulaci energetické politiky spoléhat na to, že ceny ropy zůstanou na nízké úrovni.
  • Americká společnost Duke Energy, která je největším producentem elektřiny v USA podle kapacity výroby, koupí za 4,9 miliardy dolarů plynárenskou firmu Piedmont Natural Gas. Akvizice má společnosti Duke pomoct k rozšíření aktivit v oblasti distribuce zemního plynu.
  • Prodeje nových domů v USA v září meziměsíčně klesly o 11,5 % na celoročně přepočítané tempo 468 tisíc jednotek, což je nejméně od loňského listopadu. Očekával se pokles o 0,4 % na 550 tisíc jednotek po srpnovém 5,2% růstu (revidováno z +5,7 %) na 529 tisíc (revidováno z 552 tisíc). Nejvíce se propadly prodeje domů na severovýchodě země, kde se tržby snížily o 61,8 %, což je nejvíce v historii.
  • Kanadská farmaceutická společnost Valeant v pondělí důrazně odmítla obvinění z podvodného nadhodnocování tržeb, kvůli němuž minulý týden její akcie ztratily zhruba třetinu hodnoty. Přezkoumá ale vztah s prodejcem speciálních léků Philidor, na niž se obvinění jednoho z vlivných burzovních obchodníků soustředilo.
  • Čínská investiční firma Yantai Xinchao koupí za 1,3 miliardy USD velké ropné pole v Texasu. Akvizice odráží rostoucí zájem čínských investorů o americké energetické zdroje, uvedla CNN.
  • ICE koupí firmu Interactive Data od Silver Lake & Warburg Pincus za 5,2 miliardy dolarů v hotovosti a akciích.
  • Index aktivity dallaského Fedu v říjnu nečekaně spadl na -12,7 bodu (odhad: -6,5 bodu, září: -9,5 bodu).
  • Raymond James zvyšuje doporučení na akcie Whirlpool na "buy" z "market perform", cílovou cenu stanovuje na 185 dolarů.
  • Cowen snižuje doporučení na akcie Macy's na "market perform" z "outperform".
  • Goldman Sachs přidává akcie PayPal na seznam nejatraktivnějších titulů k nákupu.
  • UBS snižuje doporučení na akcie American Express na "sell" z "neutral" a zvyšuje doporučení na akcie Costco na "buy" z "neutral".
  • Stifel Nicolaus snižuje doporučení na akcie NN na "hold" z "buy".
  • JPMorgan Chase snižuje doporučení na akcie Tyson Foods na "neutral" z "overweight".

 

Výsledková sezóna

  • Americký výrobce kancelářské techniky Xerox se ve třetím čtvrtletí propadl do ztráty a jeho tržby výrazně klesly. Firma známá svými kopírovacími přístroji a tiskárnami v pondělí uvedla, že "komplexně přezkoumá své strukturální možnosti" a rozhodne o své další strategii.
  • Výsledky Broadcom ve 3Q: Zisk na akcii 0,69 USD (loni: 0,16 USD), tržby 2,19 miliardy USD (loni: 2,26 miliardy USD). Akcie v pondělním after-marketu kolem 21.30 SEČ +0,5 %.

 

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Akcie pohledem technické analýzy: V Americe pokračování růstu, DAX by mohl přibrzditAkcie pohledem technické analýzy: V Americe pokračování růstu, DAX by mohl přibrzdit

Technická analýza indexů S&P 500, DAX a STOXX Europe 600. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688