Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.10.2015 23:56:38

23. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek výrazně zpevnily. Technologický trh Nasdaq podpořily nečekaně dobré výsledky hospodaření předních technologických společností Alphabet, Amazon a Microsoft. Náladu na Wall Street povzbudilo také další snížení úrokových sazeb v Číně. Celý týden tak byl na amerických trzích počtvrté v řadě "zelený".

Index Dow posílil o 0,90 % na 17 646,70 bodu, S&P 500 přidal 1,10 % na 2 075,15 bodu a Nasdaq Composite vystřelil o 2,27 % na 5 031,86 bodu. Posílilo sedm z deseti hlavních odvětví v čele s technologiemi a sektorem základních materiálů, v mínusu zůstaly energetický sektor, tituly z odvětví cyklického spotřebního zboží a síťové společnosti. Index volatility VIX zůstal prakticky beze změny na 14,46 % a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o šest bazických bodů na 2,087 %.

Americké akcie (23. října 2015)
Zdroj: Google

Akcie společnosti Alphabet (+5,61 %) posilovaly přes den o více než 10 % na nový rekord 752,50 USD. Holdingová společnost, jejíž součástí je nyní Google, překonala svými čtvrtletními výsledky odhady trhu a oznámila první odkup svých akcií. Zhruba desetiprocentní nárůst kurzu zaznamenávaly po příznivých výsledcích také akcie společností Microsoft (+10,08 %) a Amazon (+6,23 %). Akcie Facebooku (+2,53 %) poprvé překonaly hranici 100 USD za kus.

Čínská centrální banka ve snaze o podporu ekonomiky pošesté za poslední rok snížila základní úrokové sazby a zmírnila i povinné rezervy komerčních bank. "Přinejmenším dočasně to zažehnalo nejhorší obavy o vývoj čínské ekonomiky," řekl agentuře Reuters Ernie Cecilia z investiční společnosti Bryn Mawr Trust.

Za celý týden index Dow posílil o 2,50 %, S&P 500 získal 2,10 % a Nasdaq Composite zpevnil o 3 %. Vedle některých výsledkových zpráv trh pozitivně reagoval především na možnost prohloubení podpory ekonomiky ze strany ECB a na další snížení sazeb v Číně. Tyto zprávy z centrálních bank podle analytiků pomohly alespoň krátkodobě zapomenout na jinak spíše střízlivé vyznění dosavadní výsledkové sezóny, kdy především na úrovni tržeb firmy v mnoha případech nenaplňují očekávání.

Americké akcie (19.-23. října 2015)
Americké akcie (19.-23. října 2015)

Silný dolar a levnější ropa

Euro se během pátečního obchodování na devizových trzích propadlo na dvouměsíční minimum k americkému dolaru. Jednotné evropské měně se nedaří vzpamatovat se po vyjádření Evropské centrální banky, která ve čtvrtek naznačila možnost dalšího uvolnění měnové politiky. Šéf ECB Mario Draghi ve čtvrtek prohlásil, že banka by mohla zrychlit nákupy dluhopisů, rozšířit svůj program nákupů cenných papírů a dále snížit depozitní sazbu, která je nyní na -0,2 %. To jsou opatření, kterými se ECB snaží podpořit ekonomiku zemí s eurem a zvýšit inflaci v eurozóně. Ta se v září opět dostala do záporného pásma.

"Nebezpečí další monetární podpory v eurozóně je pro euro obecně nepříznivé," uvedl podle agentury Reuters analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. Za celý týden klesla jednotná evropská měna k dolaru zhruba o 3 % a připsala si nejhorší výsledek za tři měsíce.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

 

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 26. říjnaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 26. října

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 26. října? Přehled očekávaných čísel v odhadech analytiků, jak je sesbírala agentura Bloomberg. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688