Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  23.10.2015 10:04:09

Cena ropy neporoste, těžaře zachrání jen snižování nákladů

Dramatický pokles cen ropy má mnoho důvodů, jako jsou silný dolar, slabá poptávka a převis nabídky společně s neochotou OPEC snížit objem těžby. Další vývoj je podle analytiků nejistý, na což doplácejí i producenti ropy. Firmy z těžebního sektoru se přitom bez úspor dostanou do problémů.

Pokles nabídky ropy ze zemí kartelu OPEC může signalizovat navýšení poptávky, která bude znamenat růst cen černého zlata na 80 dolarů za barel. Tvrdí to David Pursell, výkonný ředitel společnosti Tudor Pickering Holt.

Svět podle něj není tak předzásoben, jak se domnívají analytici, protože oproti minulému čtvrtletí jsou zásoby vyváženější. Nižší nabídka ze strany OPEC v příštím roce tak může vést k růstu poptávky. "Trhy tím pádem budou ve druhé polovině roku určitě podzásobené. Sice to nebude zítra, ale povede to k tomu, že ceny se dostanou na 80 dolarů za barel," myslí si Pursell.

Optimismus není namístě

Trochu jiný názor na vývoj cen ropy má ale ratingová agentura Moody''s, podle níž jsou odhady o jejich rychlém růstu mylné a nenaplní se právě kvůli převisu nabídky a přetrvávající slabé poptávce. Agentura tak snížila odhadovanou cenu v příštím roce z 57 na 53 dolarů za barel ropy Brent, respektive z 52 na 48 dolarů za barel ropy WTI. U obou druhů ropy pak Moody''s očekává v průběhu roku 2017 růst o 7 dolarů, což je o 5 dolarů méně než předešlý odhad.

"Věříme, že ceny ropy zůstanou níže po delší dobu, jelikož velké předzásobení a převis nabídky povedou k pomalejšímu růstu," řekl výkonný ředitel oddělení firemních financí agentury Moody''s Steve Wood. "Přestože nabídka může klesat společně s poklesem kapitálových výdajů, zvýšený export z Íránu bude nadále tlačit na ceny ropy," doplnil Wood.

 Pokračování článku najdete na Investičním webu.

Konečně ropný býk: Černé zlato bude zdražovat překvapivě brzy, tvrdí BarclaysKonečně ropný býk: Černé zlato bude zdražovat překvapivě brzy, tvrdí Barclays

Od poloviny roku 2014 se snížila cena ropy Brent z více než 100 USD za barel na necelých 50 USD za barel. Tento významný propad způsobil pokles inflace ve vyspělých ekonomikách téměř na nulu. Kde vidí ceny ropy za několik let analytici z Barclays? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688