Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  22.10.2015 06:00:48

Hinkley Point: Britové pouští Číňany ke svému jádru


Britský premiér Cameron a čínský prezident Si Ťin-pching podepsali dohodu o investici do jaderné elektrárny Hinkley Point C.

Během právě probíhající návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Velké Británii došlo k uzavření dohod o mnoha čínských investicích v řádu desítek miliard liber. Jedna z dohod se týkala také výstavby jaderných elektráren. Nejvíce se sice hovoří o stavbě nové jaderné elektrárny Hinkley Point C, do níž má čínská státní společnost China General Nuclear (CGN) investovat 6 miliard liber a získat tak v 18miliardovém projektu třetinový podíl. Hinkley Point C je sice projektem francozské EDF, ale britská vláda bude garantovat minimální cenu elektřiny ve výši 92,5 liber za MWh. Výzkumné pracoviště Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tak hovoří o celkových nákladech až ve výši 24,5 miliard liber.

Webový portál listu Financial Times informuje, že investice do Hinkley Point C je jen první článek z celého řetězu čínských investic do jaderné energie na Britských ostrovech. Dalším projektem bude výstavba elektrárny v Bradwellu v Essexu, kde CGN získá dvoutřetinový podíl. Třetím pak má být získání pouze minoritní účasti na projektu výstavby jaderné elektrárny v Sizewellu v Suffolku.

Viceprezident společnosti CGN Zheng Dongshan v této souvislosti listu Financial Times řekl: Čím více jaderných elektráren zde postavíme, tím více bude spotřebitel profitovat z nižších cen elektřiny a nízkého podílu uhlíkové energie. Takže samozřejmě, pokud jsme schopni postavit Hinkley Point, proč bychom nebyli schopni v budoucnu postavit Sizewell a Bradwell?“

Že Číňané berou investici do energetického sektoru ve Velké Británii jako strategickou, dokládá i další Zhengovo vyjádření: „Je to naše první stopa na Ostrovech. Možná to bude mít pozitivní efekt v tom, že nám to může otevřít dveře i do dalších zemí.“ Hinkley Point C se prý může začít stavět v řádu několika týdnů.

Před čínskou investicí do britského jádra však důrazně varuje Polly Toynbeeová, přispěvatelka listu The Guardian. O této dohodě mezi Velkou Británií a Čínou říká, že se jedná o jednu z nejšílenějších, jaká byla dosud uzavřena. Vedle bezpečnostních rizik Toynbeeová upozorňuje také na nepříliš velkou ekonomickou výhodnost. Ukazuje především na to, že britská vláda garantuje minimální cenu na úrovni 92,5 liber za MWh, což je prý dvakrát vyšší cena, než jaká je obvyklá. Připomíná také, že britská vláda snížila podporu solárním a větrným elektrárnám o 87 %, čímž prý fakticky obnovitelné zdroje odepsala.

Podobně se na ekonomickou výhodnost investice do Hinkley Point C dívá i již zmiňované výzkumné pracoviště Bloomberg New Energy Finance. To uvádí, že za stejně velkou investici jako do Hinkley Point C (24,5 miliard liber) by Británie mohla mít až 6 krát větší kapacitu z větrných elektráren. Zatímco Hinkley Point bude mít kapacitu 3,2 gigawattů, větrné elektrárny by za stejné peníze mohly mít kapacitu 21 gigawattů. Ve prospěch Hinkley Point hovoří jen vyšší kapacitní faktor na úrovni kolem 90 %, zatímco ty nejlepší větrné elektrárny dosáhnou na kapacitní faktor kolem 35 %.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688