Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.10.2015 23:53:02

21. října: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké indexy v první polovině středeční obchodní seance hledaly směr. Obchodování zahájily v plusu, brzy na to se ale propadly pod nulu, aby se jen o chvíli později vrátily zpět do kladného teritoria. Nakonec však zisky neudržely a uzavřely v červených číslech. Úspěšný start na burze za sebou nicméně mají cenné papíry automobilky Ferrari, které během prvního dne na NYSE zpevnily téměř o šest procent.

Dow oslabil o 0,28 % na 17 168,61 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,58 % na 2 018,94 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,84 % na 4 840,12 bodu. Index volatility VIX stoupl o 6,03 % na 16,70 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil zhruba o čtyři bazické body na 2,025 %.

Všech deset hlavních sektorů uzavřelo v mínusu. Nejhorší výkon podaly energetické tituly, sektor zdravotní péče, finanční odvětví a technologický sektor. Relativně nejlépe si naopak vedly sektor necyklického spotřebního zboží a průmyslové odvětví.

Americké akcie (21. října 2015)
Americké akcie (21. října 2015)Zdroj: Google

Úspěšný vstup na burzu za sebou mají akcie výrobce luxusních vozů Ferrari (+5,77 %). Akcie firmy byly v rámci IPO upsány za 52 dolarů za kus, středeční obchodování ale zahájily na ceně 60 USD. Intradenní maximum titul stanovil na ceně 60,97 USD, seanci ale nakonec zakončil "jen" na 55 USD. Akcie tak během debutu na burze zpevnily téměř o šest procent. Další vývoj ceny akcií Ferrari ale již tak slavný být nemusí.

"Investory (u Ferrari) asi více než fundamenty firmy přilákala pověst značky. Ocenění je totiž vůči ostatním automobilkám několikanásobně vyšší - P/E kolem 36 vůči ostatním automobilkám obchodovaným okolo P/E 10. Přitom značka Ferrari je založena na exkluzivitě, těžko by tak byl udržitelný byznys model zněkolikanásobení ročních prodejů vozů. Proto očekáváme relativně brzké vystřízlivění a pokles ceny akcií. Jen připomínáme, že začátkem příštího roku se bude 80% podíl ve Ferrari rozdělovat mezi držitele akcií Fiatu," varuje před přílišným optimismem analytik České spořitelny Martin Krajhanzl.

 

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Americká společnost Intel chce v příštích letech investovat až 5,5 miliardy dolarů do rozšíření a úpravy své továrny v čínském městě Ta-lien. Intel plánuje začít v závodě místo starší generace polovodičů vyrábět paměťové čipy. Investice je zatím největší investicí Intelu v Číně.
  • Daňové výhody poskytnuté Fiatu v Lucembursku a společnosti Starbucks v Nizozemsku odporují pravidlům EU o státní pomoci. Rozhodnutí Evropské komise ve středu oznámila eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Dosavadní režim podle ní nemůže pokračovat a oba státy mají z firem vymoci příslušné doplatky daní. Pro každou ze společností to představuje 20 až 30 milionů eur.
  • Rakouský vrchní zemský soud ve středu rozhodl o oprávněnosti hromadné žaloby na americkou společnost Facebook. Informovala o tom agentura APA. Kvůli porušování ochrany soukromí se provozovatele stejnojmenné sociální sítě rozhodlo pod vedením rakouského právníka Maxe Schremse zažalovat více než 20 000 uživatelů, včetně českých. Zemský soud jejich žalobu letos v červenci odmítl, soud vyšší instance ve Vídni ale jeho rozhodnutí zvrátil.
  • Americký výrobce pevných disků Western Digital koupí za zhruba 19 miliard dolarů výrobce paměťových čipů SanDisk. Western Digital nabídl za jednu akcii SanDisk 86,50 USD, což ve srovnání s úterní závěrečnou cenou akcií představuje prémii asi 15 %. Dohoda je další z vlny konsolidace v odvětví výroby čipů. Transakci již schválily správní rady obou firem, hlasovat o ní budou ještě akcionáři SanDisku. Dohoda by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí příštího roku.
  • JPMorgan Chase snižuje doporučení na akcie Harley-Davidson na "neutral" z "overweight", cílovou cenu snižuje na 50 z 66 USD.
  • Northland Capital snižuje doporučení na akcie Himax Technologies na "market perform" z "outperform".
  • Stifel Nicolaus zvyšuje doporučení na akcie Waste Management na "buy" z "hold".
  • Raymond James snižuje doporučení na akci VMware na "market perform" z "outperform".
  • Středeční schůzka expertů na ropný průmysl z členských států kartelu OPEC a několika dalších těžařských zemí nepřinesla žádná konkrétní opatření na podporu cen ropy. Uvedli to podle agentury Reuters delegáti po skončení schůzky.
  • Server YouTube nabídne uživatelům v USA předplacenou službu, která umožní sledovat videa bez reklam. Oznámila to ve středu firma. Nová služba se bude jmenovat YouTube Red a předplatné bude stát deset dolarů na měsíc. Ve Spojených státech ji bude možné od příští středy vyzkoušet na měsíc zdarma. Podle webu techcrunch.com bude novinka v brzké době dostupná po celém světě.
  • Server YouTube nabídne uživatelům v USA předplacenou službu, která umožní sledovat videa bez reklam. Oznámila to ve středu firma. Nová služba se bude jmenovat YouTube Red a předplatné bude stát deset dolarů na měsíc. Ve Spojených státech ji bude možné od příští středy vyzkoušet na měsíc zdarma. Podle webu techcrunch.com bude novinka v brzké době dostupná po celém světě.

 

Výsledková sezóna:

 

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Internet věcí bude revolucí i na burze. Tuto firmu neznáte, ačkoli její akcie stojí pětkrát více než před třemi letyInternet věcí bude revolucí i na burze. Tuto firmu neznáte, ačkoli její akcie stojí pětkrát více než před třemi lety

Akcie technologického obra Apple zdražily za poslední tři roky přes 50 %. Slušné. Není to ale nic proti cenným papírům nenápadné společnosti Telit Communications obchodovaným na London Stock Exchange.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688