Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  20.10.2015 23:58:18

20. října: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie se v úterý během většiny dne pohybovaly v červených číslech. Proti trendu se vydaly cenné papíry technologické firmy United Technologies, která zveřejnila slušné výsledky čtvrtletního hospodaření. Akcie počítačové společnosti International Business Machines naopak po pondělním zveřejnění neuspokojivých čtvrtletních výsledků klesly na pětileté minimum.

Dow v úterý po třech růstových seancích klesl o 0,08 % na 17 217,11 bodu, širší S&P 500 oslabil o 0,14 % na 2 030,77 bodu a Nasdaq Composite uzavřel slabší o 0,5 % na 4 880,97 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 5,14 % na 15,75 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o necelých pět bazických bodů na 2,07 %.

V mínusu v úterý uzavřelo pět z deseti hlavních sektorů, nedařilo se zejména akciím ze sektoru zdravotní péče, který odepsal téměř 1,8 %. Výrazněji kleslo ještě technologické odvětví. Naopak kolem půl procenta připsaly telekomunikační a síťové odvětví a sektor průmyslu.

Americké akcie (20. října 2015)
Americké akcie (20. října 2015)Zdroj: Google

Akcie technologické společnosti United Technologies (+3,88 %) přidaly téměř čtyři procenta v reakci na zveřejněné hospodářské výsledky firmy a její oznámení spuštění zpětného odkupu vlastních akcií v objemu 12 miliard dolarů. United Technologies ve třetím čtvrtletí vydělala 1,67 USD na akcii při tržbách 13,8 miliardy USD. Trh čekal, že společnost vykáže zisk na akcii 1,55 USD a tržby 14,8 miliardy USD.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Zahájená výstavba v USA v září vzrostla o 6,5 % meziměsíčně na celoročně přepočítané tempo 1,206 milionu jednotek. Očekával se přitom jen 1,9% růst po předchozím revidovaném 1,7% poklesu. Počet vydaných stavebních povolení naopak klesl výrazněji, než se čekalo, a to o 5 % meziměsíčně na 1,103 milionu anualizovaně. Čekal se pokles o 0,4 % po předchozím revidovaném růstu o 2,7 %.
  • Americký internetový obchod Amazon hodlá do svých distribučních center ve Spojených státech na letošní vánoční sezonu najmout 100 000 sezonních pracovníků, tedy o čtvrtinu více než loni, aby uspokojil rostoucí poptávku zákazníků. Oznámila to v úterý firma.
  • Německá Deutsche Bank prý omylem převedla na účet jednoho amerického hedgeového fondu částku šest miliard USD. Podle britského listu Financial Times (FT) jde o chybu zaměstnance, který špatně zpracoval obchodní pokyn. Bance se hned další den podařilo částku od klienta získat zpět, i tak je to ale nepříjemný incident pro banku, která se teď snaží získat zpět důvěru klientů a která je nyní pod pečlivým dohledem regulačních úřadů.
  • Americká společnost Yum! Brands, která provozuje restaurace s rychlým občerstvením KFC, Pizza Hut a Taco Bell, plánuje vyčlenit svá čínská aktiva do samostatně obchodované společnosti. Nová firma Yum! China bude mít výhradní práva na provozování KFC, Pizza Hut a Taco Bell a bude vedena Mickym Pantem, který byl šéfem čínské divize jmenován v srpnu. Split by měl být hotov do konce roku 2016. Vyplývá to z úterního prohlášení společnosti.
  • Francouzská bankovní skupina Crédit Agricole zaplatí úřadům ve Spojených státech pokutu 787 milionů dolarů kvůli údajnému porušování amerických sankcí vůči Íránu, Súdánu, Barmě a Kubě. Oznámil to v úterý podle agentury AFP newyorský regulační úřad, který tak potvrdil dřívější spekulace v médiích. Banka tak ukončí vyšetřování, podle něhož v rozporu s těmito sankcemi nelegálně přesouvala peníze přes americký finanční systém.
  • Irský úřad pro ochranu údajů má vyšetřovat předávání osobních údajů sociální sítí Facebook do Spojených států. Nařídila mu to v úterý irská justice. Stalo se tak dva týdny po přelomovém verdiktu evropského soudu v Lucemburku, který zrušil dohodu umožňující volné předávání dat mezi EU a Spojenými státy.
  • RBC Capital snižuje cílovou cenu akcií IBM na 150 ze 155 dolarů.

 

Výsledková sezóna:

 

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Jako vejce vejci: Opakuje se rok 2011?Jako vejce vejci: Opakuje se rok 2011?

V srpnu 2011 se investoři lekli ztráty ratingu USA, ale do konce roku index S&P 500 napravil ztráty a zakončil prakticky na nule. Letos byl konec léta také celkem výživný, když hlavním průšvihářem byla Čína. Dostanou se akcie i letos alespoň na nulu?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688