Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.10.2015 08:27:04

Souhrn dění na světových burzách 19.10. - USA na nule, Asie také tak


ČR

Domácí burzovní parket representovaný indexem PX zakončil včerejší obchodování na stejné úrovni jako minulý pátek, tedy na hodnotě 971 bodu. Objem obchodů byl proti dlouhodobému průměru pouze třetinový, činil 0,287 mld. korun.

Z velkých kapitalizací se opět nedařilo energetice ČEZ. Titul odepsal 0,9 % na 484 korun za jednu akcii a opět se podíval pod technicky důležitou hranici 500 CZK/akcii. Vláda sice rozhodla o prolomení limitů těžby na lomu Bílina (na lomu ČSA limity zůstanou), avšak tato zpráva nemá na hodnotu akcie podstatný vliv, jedná se navíc o očekávané rozhodnutí.

Finanční sektor se vyvíjel smíšeně. Akcie obou bankovních společností posílily, Komerční banka připsala 0,9 procenta na kurz 5125 CZK/akcie, Erste poskočila o 0,3 % na konečných 715,6 korun za akcii. Pojišťovna VIG však ztratila 0,26 procenta a klesla na 765 korun za jeden cenný papír.

Telekomunikace O2 CR ztratila 1,89 procent a zakončila den na ceně 228,1 CZK/akcii. Titulu k růstu nepomohla ani solidní 3Q15 čísla, která společnost včera ráno před otevřením trhu zveřejnila. O2 počítá s vyplacením dividendy v rozmezí 90 – 110 % čistého zisku, což by představovalo dividendu 14-18 korun na jednu akcii (tj. 6-8 % DY)

Půl procenta na 68,45 CZK/akcii přidal Stock Spirits, naopak Pivovary Lobkowicz ztratily 0,3 procenta na 203,3 /akcie.

Z defenzivních titulů se dařilo akciím Pegasu, které vyrostly o slušných 3,11 procenta na cenu 789,8 korun za akcii. Tabákový producent Philip Morris zhodnotil o 0,73 % na závěrečných 11650 . Unipetrol ztratil 1,25 % a podíval se na cenu 150,4 CZK/akcie, Fortuna zakončila den na kurzu 72,3 CZK/akcie (+1,12 %).

Evropa

Evropa závěr: DAX +0,6 %, CAC 40 +0,01 %, FTSE 100 -0,45 %. Euro Stoxx +0,25 %.

USA

Akcie na Wall Street po většinu včerejšího dne oslabovaly poté, co index S&P 500 minulý týden zavřel nejvýše od 20. srpna. Při absenci nových zpráv pokračovala v sestupu cena ropy, která oslabila již popáté během posledních šestí dní, a tak sebou stáhla i celý ropný sektor. Těžařům se obecně nedařilo, když Čína v noci zveřejnila, že ve 3Q rostla 6,9% tempem, což představuje nejnižší růst od roku 2009. Hlavní indexy ale nakonec především technologiím zavřely v zelených číslech, když S&P 500 přidal 0,1 %, DJIA posílil o 0,04 % a Nasdaq zpevnil o 0,38 %.

Americká banka Morgan Stanley hospodařila ve 3Q s upraveným ziskem 0,42 USD/akcii, zatímco analytici v průměru očekávali 0,63 USD/akcii. Přibližně poloviční meziroční pokles zisku jde především na vrub slabších výsledků obchodování s dluhopisy a ztráty asijské investiční divize. Akcie Morgan Stanley propadly o bezmála 5 %. Morgan Stanley se tak se slabými výsledky zařadila po bok svých konkurentů jako je JPMorgan nebo Goldman Sachs.

Kombinaci lepšího zisku ale slabších než očekávaných tržeb jsme viděli jak u výrobce hraček Hasbro, tak u ropné společnosti Halliburton. Oba dva tituly tak oslabily, když akcie Hasbro propadly dokonce o 7 %. Po zavření trhu reportuje technologický gigant IBM a v průběhu týdne se pak dočkáme výsledků od Google, Microsoft, Yahoo nebo Amazon.

Asie

Ústup z největšího pětiměsíčního rallye, hlásí po úterní obchodní seanci většina asijských akciových trhů. Regionální benchmark akciový index MSCI Asia Pacific odepsal méně než 0,1 procenta na 134,01 bodu. Během první obchodní seance čtvrtého týdne října 2015 dosáhl index zisku za měsíc 8,3 procenta, což byl jeho nejlepší výsledek od září 2010. Vývoji nahrálo podle analytiků odložené očekávání investorů o načasování prvního zvýšení úrokových sazeb americkým FEDem.

Australský S&P / ASX 200 Index klesá aktuálně o 0,65 procenta, jihokorejský akciový index Kospi vykázal jen nepatrné změny a aktuálně připisuje 0,45 %. Novozélandský S&P / NZX 50 Index vzrostl o 0,7 procenta. Úspěšný měsíc zatím hlásí, alespoň podle statistik, Japonsko. Japonské akcie i na začátku čtvrtého týdne října 2015 vzrostly, přičemž index Topix rozšířil měsíční zisky na nejlepší výsledek od února 2015.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688