Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  20.10.2015 06:00:52

Pnutí v OPECu: Venezuela chce ropu aspoň za 70 $


Venezuela se již rok snaží přesvědčit ostatní země OPECu, především Saudskou Arábii, aby omezily těžbu ropy a zvýšily tak její cenu. Ve středu se sejde OPEC.

Venezuela se bude zanedlouho snažit prosadit odvážnou strategii na ozdravení skomírajících cen ropy. Jedná se o návrat ke kořenům ropného kartelu, a sice zavedení cenového pásma v podobě cenové podlahy na úrovni 70 dolarů za barel. Pokud by se cena ropy této spodní hranici přiblížila, pak by začaly působit automatické mechanismy, které by vedly k omezení těžby a zvýšení ceny.

V rozhovoru pro agenturu Reuters to naznačil bývalý dlouholetý venezuelský ministr energetiky a současný vyslanec při OSN Rafael Ramirez. Na nejbližším setkání technických poradců ropného kartelu OPEC, které se bude konat ve středu 21. října, má zaznít návrh na obnovení mechanismu, který postupně stanoví minimálně úrovně cen, při nichž se bude těžba omezovat. Nejprve má jít o cenovou podlahu 70 dolarů a později dokonce 100 dolarů za barel ropy.

Venezuelský záměr však pravděpodobně narazí na dvě překážky. Tou první je Saudská Arábie. Ta má k současným nízkým cenám ropy ambivalentní postoj. Na jedné straně to pro ni znamená výrazné omezení příjmů, na straně druhé jí levná ropa pomáhá likvidovat konkurenty zejména z řad těžařů, kteří ropu těží z hůře přístupných ložisek na oceánském dně. Pokud by navíc měla Saudská Arábie omezit těžbu ropy, snížilo by to její příjmy ještě více. Alespoň krátkodobě. A do takového rizika se Saudům evidentně jít nechce.

Druhou překážkou je pak reálná schopnost OPECu světové ceny ropy ovlivnit. Ačkoli země ropného kartelu disponují přibližně 60 % celosvětových zásob ropy, na světový trh dodávají jen 30 % ropy, s níž se obchoduje. To je zhruba poloviční tržní podíl oproti situaci před dvěma dekádami.

Samy země OPECu přiznávají, že by potřebovaly ještě součinnost Ruska a Mexika, aby omezení těžby mělo ten účinek, který si země jako Venezuela přejí. Že na něco takového Rusko přistoupí, je málo pravděpodobné. Rusko je totiž na těžbě ropy poměrně značně závislé.

Mechanismus, který chce Venezuela obnovit, byl organizací OPEC opuštěn v roce 2005, kdy ceny ropy překročily horní mez tehdy stanoveného pásma kvůli rostoucí poptávce. Od té doby nemá OPEC oficiálně stanovené cenové pásmo, ačkoli jeho zástupci čas od času hovoří o „smysluplné ceně“.

Aktuální nízké ceny ropy dopadají na Venezuelu velmi tvrdě. Jen v srpnu letošního roku došlo ke zvýšení cen potravin o 22 %. Hrubý domácí produkt by měl tento rok klesnout o více než 6 %. Nezaměstnanost ještě v prosinci loňského roku dosahovala 5,5% úrovně. Jen o měsíc později vyšplhala na téměř 8 %.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.



Přečtěte si také:

23.07.2021Ropa okolo 70 USD za barel: Stále zajímavá investice? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688