Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  19.10.2015 08:49:09

Čína ve 3Q zpomalila růst na 6,9 %


Čína ve třetím čtvrtletí zpomalila hospodářský růst. Hrubý domácí produkt druhé největší ekonomiky světa se v meziročním srovnání zvýšil o 6,9 procenta po růstu o sedm procent v předešlém kvartálu, což představuje nejpomalejší tempo od světové finanční krize. Ukázaly to dnešní údaje čínského statistického úřadu.

Čínská ekonomika tak v období od července do září vykázala nejpomalejší růst od prvního čtvrtletí 2009, kdy vzrostla o 6,2 procenta. Výsledek ale mírně překonal odhady. Ekonomové dotázaní agenturou Reuters očekávali zpomalení růstu hrubého domácího produktu na 6,8 procenta.

Podle analytika Louise Kuijse ze společnosti Oxford Economics vedla ke zpomalení ekonomiky slabší situace na čínském realitním trhu a v čínském exportu. Prudšímu útlumu ale zabránila slušná spotřeba a infrastruktura.
V mezičtvrtletním srovnání stoupla čínská ekonomika v období od července do září o 1,8 procenta, tedy stejným tempem jako v předešlém kvartálu. Trh očekával růst o 1,7 procenta.

Čínská ekonomika zpomaluje růst už déle a loni stoupla o 7,3 procenta, což bylo její nejpomalejší tempo za posledních 24 let. Komunističtí vůdci se snaží nasměrovat ekonomiku k pomalejšímu, ale udržitelnějšímu růstu, který by byl místo jednostranného zaměření na vývoz a investice založen více na domácí spotřebě a na sektoru služeb.

"Vše naznačuje, že restrukturalizace a modernizace čínské ekonomiky plynule pokračují," uvedl podle agentury AP mluvčí čínského statistického úřadu Šeng Laj-jün.

Další dnešní data ukázala, že růst maloobchodních tržeb zrychlil z červencových 10,5 procenta na zářijových 10,9 procenta. Průmyslová výroba sice v září stoupla v meziročním srovnání o 5,7 procenta, na odhady to však nestačilo. Investice do nemovitostí a dalších dlouhodobých aktiv se za prvních devět měsíců roku zvýšily o 10,3 procenta, což je o 0,5 procentního bodu pomaleji, než se čekalo. Právě investice do budov, strojů a dalšího dlouhodobého kapitálu je motorem čínské ekonomiky.

Čínská komunistická vláda ve snaze podpořit hospodářskou aktivitu od loňského listopadu pětkrát snížila úrokové sazby a zmírnila požadavek na podíl minimálních rezerv pro komerční banky. Dnešní údaje ale podle analytiků vytvářejí tlak na čínské činitele, aby přišli s dalšími podpůrnými opatřeními. Čínské úřady se po srpnové nečekané devalvaci čínské měny týdny pokoušejí přesvědčit světové trhy, že domácí ekonomika je pod kontrolou.

Mezi odborníky přetrvávají pochybnosti ohledně spolehlivosti čínských dat. Někteří pozorovatelé se domnívají, že čínský růst je ve skutečnosti mnohem pomalejší, než jak ukazují oficiální data. Čínský statistický úřad v září ohlásil změny ve způsobu výpočtu čtvrtletních údajů o vývoji hrubého domácího produktu, aby zvýšil přesnost čísel. Údaje o vývoji HDP za uplynulý kvartál by již měly být na nové metodice založeny.

cina

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St   9:00  Konjunkturální průzkumy - duben 2024 ČSÚ (ČSÚ)
St   8:56  Ranní okénko - PMI data optimismus nedodala Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
St   8:01  Nálada německých průmyslníků se dále zlepší (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688