Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.10.2015 07:00:00

Uprchlická krize eskaluje, Německo se začíná štěpit

Německá kancléřka Angela Merkelová vystoupila před několika dny v televizi a ve svém poměrně narychlo naplánovaném projevu apelovala na veřejnost, aby byla tolerantní vůči uprchlíkům. Merkelová tvrdě odmítla rostoucí kritiku ze strany konzervativních politiků a jejich požadavky na změnu politiky a uzavření německých hranic. „Jsem hrdá na to, že jsme uprchlíky přijali přátelsky. Nechci být součástí závodů o to, kdo k nim bude více nepřátelský, aby se jich v jeho zemi usadilo co nejméně,“ řekla mimo jiné kancléřka.

Merkelová se obvykle těší vysoké popularitě, její oblíbenost ale v důsledku uprchlické krize klesá. Podle průzkumu veřejného mínění se postoj Němců směrem k uprchlíkům otáčí a například podle průzkumu od Deutschlandtrend je nyní 51 % z nich znepokojeno počtem lidí, který do země přichází. Minulý měsíc cítilo toto znepokojení pouze 38 % Němců. Popularita Merkelové se tak propadá na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky.

Kancléřka je tak nyní nucena rozjet informační ofenzívu, ale zároveň si musí přiznat, že část její vlastní strany ji nepodporuje a v celé populaci roste skepse. Profesor politických věd Kai Arzheimer k tomu říká: „Má rozsáhlý plán na vysvětlení toho, co se děje a jakou má motivaci ke své politice. Podobné kroky, jako bylo vystoupení v televizi, budou přicházet i nadále.“ Řada lidí je ale skeptická a podle nich nemohou podobné kroky postoj veřejnosti změnit. Gero Neugebauer z Freie Universität Berlin tvrdí, že „na rozdíl od řecké krize či krize na Ukrajině nebude lidem v tomto případě stačit, když uslyší, že Merkelová vše dobře naplánovala“.

Merkelová bojuje s rostoucím nepřátelstvím vůči uprchlíkům doma v Německu i v celé Evropě. Většinu uprchlíků tvoří mladí muslimští muži ze Sýrie a Iráku a ti míří hlavně do Německa. Tamní vláda odhaduje, že letos tato země přijme asi 800 000 uprchlíků, některé odhady ale hovoří až o dvojnásobku. Německá kancléřka hovoří o tom, že Evropa čelí „testu historického rozsahu“.

Tento „test“ budí rozkol v celé Evropě, což bylo patrné například na nedávné výměně názorů mezi francouzským prezidentem François Hollandem a opoziční Marine Le Pen. Tato krajně pravicová politička hovoří o prezidentovi jako o „německém vícekancléři, který byl pověřen správou provincie jménem Francie“. Podle ní byla Francie prodána a nyní tvoří součást Evropy, kterou řídí Brusel a Berlín. Německá kancléřka je pak podle jejího názoru „naprosto nezodpovědná“, když nabízí pomoc dalším uprchlíkům ze Sýrie. Hollanda podobné komentáře pobuřují a své politické protivnici sdělil, že její politika by v praxi znamenala „odtržení od demokratických principů a návrat k temným konfliktům minulosti“.

Na Merkelovou stále více tlačí i členové její vlastní strany a členové vládní koalice. Premiér Bavorska Horst Seehofer dokonce hovoří o tom, že bude muset „jednat v sebeobraně a odmítnout další uprchlíky“. Následující tabulka ukazuje, kolik uprchlíků dorazilo mezi lednem a srpnem letošního roku do jednotlivých spolkových zemí a tento počet je také vyjádřen relativně k celkové populaci dané spolkové země:


Uprchlici.png

Zdroj: Handelsblatt

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688