Josef Trnka (TPS)
Makroekonomika  |  18.10.2015 14:14:51

Šíření demokracie na hlavních tanků

 

Na stole dnešní Partie byla na stole dvě témata: Pořád poněkud tajemná causa Olomouc a pokračování uprchlické krize. Milan Chovanec a Pavel Kováčik debatovali seriózně, jejich občasné kontroverze nedoprovázely emoce. Pokud jde o hejtmana Jiřího Rozbořila, tak ministr vnitra plédoval pro jeho odstoupení a očištění jména s tím, že pak by měl příležitost k návratu do politiky. K tomu místopředseda KSČM  poznamenal, že návrat politiků v takových případech je iluzorní, comeback se zatím podle jeho zkušeností nikomu nepodařil. Pro svolání Bezpečnostní rady státu, o které usiluje zejména ANO, zatím nevidí ani jeden ze zúčastněných důvod. Pokud jde o běžence, tak Chovanec konstatoval slabou incidenci přechodů v poslední době a v souvislosti s předpokládanou deziluzí migrantů se již delší dobu obává zhnědnutí politiky. Je pro pomoc lidem z oblastí postižených válkou přímo v místě, není však v silách kontinentu pomoci miliardám lidí žijících pod hranicí chudoby. Při takových postupech by došlo k zhroucení sociálních systémů, což by znamenalo konec Evropy. Kováčik se zaměřil na hledání příčin krize, ta podle něho spočívá v šíření demokracie na hlavních tanků. 

V první části Otázek Václava Moravce spolu debatovali současný a bývalý ministři zahraničních věcí. Debata měla solidní úroveň, poučné bylo sledovat rozdíl mezi prezentací oficiální politiky a možnostmi politika opozičního, resp. úředníka již zasloužilého. Karel Schwarzenberg si tak mohl například dovolit prohlásit, že Turecko nepovažuje za bezpečnou zemi, nechtěl by být kurdským uprchlíkem v Turecku. V souvislosti s oficiálním a nepsaným "protokolem" měl za to, že na řadu diplomatických postupů stačí prostý rozum a není třeba zbytečně spekulovat. Například ví, že "na jednání má chodit s kalhotami, a ne s holou pr..lí." Moravec jej z povinnosti upozornil na neslušné výrazivo, lze však důvodně předpokládat, že u divácké obce to exministrovi příliš neublíží.

Další informace a zajímavosti  zde, ještě pár dnů například fotografie z vraždy svatého Josefa, kterému v Kersku někdo uřízl hlavu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688