Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  17.10.2015 06:00:52

FED pomáhá Clintonové, obvinil Yellenovou Trump

Internetový portál Marketwatch přinesl zprávu, kterak Donald Trump obvinil šéfku FEDu Yellenovou z napomáhání Hillary Clintovnové ke zvolení americkou prezidentkou.

Jeden z možných kandidátů na prezidenta USA za Republikánskou stranu Donald Trump obvinil guvernérku Federálního rezervního systému z toho, že svou monetární politikou napomáhá Hillary Clintonové k tomu, aby byla snáze zvolena prezidentkou. Portál Marketwatch se přitom odvolává na rozhovor, který Donald Trump poskytl agentuře Bloomberg.

Podle Trumpa měla americká centrální banka základní úrokovou sazbu zvýšit i s rizikem, že by to mohlo vyvolat ekonomickou recesi. „Myslím, že ona (Yellenová) je velmi politickou osobou,“ řekl Trump a dodal, že „je známá tím, že nepatří k jestřábům monetární politiky.“

Donald Trump řekl, že on z nízkých úrokových sazeb těší, ale ty měly být nyní zvýšeny, jelikož se americká ekonomika poměrně dobře zotavuje. Yellenová podle Trumpa nechce politikou FEDu uškodit americké ekonomice a potažmo prezidentu Obamovi, což by zhoršilo šance Clintonové na vítězství v prezidentských volbách.

Přestože Trump tvrdí, že sazby měly být zvýšeny, varuje zároveň před možnými negativními důsledky, kdyby skutečně zvýšeny byly. „Janet Yellenová drží z politických důvodů sazby nízko, protože přístí osoba, která přijde do Bílého domu hlavním vchodem, by mohla mít skutečný problém,“ řekl Trump s tím, že Yellenová se prý snaží příští recesi oddálit, respektive přenést na příští americkou administrativu. To podle něj není fér.

Někteří ekonomové jsou také přesvědčeni, že FED měl sazby již na posledním zasedání v září zvýšit. Obávají se, že příliš dlouhé čekání pak může vyústit v nutnost zvyšovat sazby v krátké době několikrát za sebou, což právě může vést k další ekonomické recesi. V tomto ohledu dávají Trumpovi zapravdu.

FED drží základní úrokovou sazbu na technické nule od roku 2008. Mnoho firemních a spotřebitelských úvěrů je tím pádem snadno dostupných. To zvyšuje investiční aktivitu a spotřební výdaje.

FED se již v roce 2013 rozhodoval o tom, zda sazby zvýší a nakonec to neudělal. Nyní však většina analytiků očekává, že FED se zvýšením počká až do roku 2016, protože se objevily obavy, zda je hospodářský růst americké ekonomiky dostatečně silný a odolný vůči světovému zpomalení.

V minulosti totiž většina amerických recesí následovala poté, co FED zvýšil sazby. Moderní centrální banky se snaží zvyšovat úrokové sazby dostatečně rychle, aby předešly vytvoření bubliny, ale zase ne tak rychle, aby vyvolaly ekonomickou recesi.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688