BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  16.10.2015 12:42:14

USD v závěru týdne snižuje ztráty, investoři vybírají zisky na NZD; analýza EUR/USD, USD/JPY

Spotřebitelské ceny (index CPI) ve Spojených státech v září zaznamenaly nejvýraznější pokles za osm měsíců s tím, jak se snížily ceny benzínu, ale stabilní růst hlavních cenových tlaků (jádrová inflace) by měl rozptýlit obavy, že se znovu prosadí desinflační tendence. Index spotřebitelských cen (CPI) v září meziměsíčně klesl o 0,2 procenta po snížení o 0,1 procenta v srpnu. V meziročním srovnání ceny stagnovaly po srpnovém zvýšení o 0,2 procenta. Analytici oslovení Reuters očekávali meziměsíční pokles o 0,2 procenta a meziroční snížení o 0,1 procenta. Nízká inflace, která neustále nesplňuje 2procentní inflační cíl centrální banky (Fed), je hlavní překážkou pro letošní zvýšení úrokových sazeb.

Ceny brzdí levný benzín, který v září zlevnil o 9 procent, nejvíce od ledna, po srpnovém poklesu o 4,1 procenta. Naopak ceny potravin stouply o 0,4 procenta, nejvíce od května 2014, po zvýšení o 0,2 procenta v předchozím měsíci.

Počet Američanů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl a svědčí o sílícím trhu práce Spojených států i přes zpomalení nabídky míst za poslední dva měsíce. Počet nových žádostí ve Spojených státech v týdnu do 10. října po sezonním očištění klesl o 7 000 na 255 000. Naposledy byl tak nízký počet žádostí v červenci, což byla nejnižší úroveň od roku 1973. Výsledek pod hranicí 300 000 je považovaný za známku sílícího trhu práce. Ekonomové oslovení Reuters očekávali, že počet žádostí stoupne na 270 000. Čtyřtýdenní průměr, který je považován za lepší barometr trendů na trhu práce, neboť vylučuje týdenní volatilitu, minulý týden klesl o 2 250 na 265 000.

Ačkoliv makroekonomická data zveřejněná ve čtvrtek načrtla rozporuplný obrázek americké ekonomiky - největší pokles spotřebitelských cen za osm měsíců a zlepšující se nezaměstnanost v posledním týdnu – americký dolar reagoval na tyto informace růstem hlavně díky pevné jádrové inflaci. Ta v září meziročně posílila ze srpnových hodnot 1,8 na 1,9 procenta.

Americké akcie ve čtvrtek zavřely růstem na osmitýdenní maximum, když utlumená inflace, dobrá datatrhu práce a silné výsledky ze Citigroup přitáhly investory zpět k nákupům akcií. Index Dow Jones stoupl o 1,3 procenta na hodnotu 17 141,75 bodu, širší index S&P 500 posílil o 1,5 procenta na úroveň 2 023,86 bodu a technologický Nasdaq Composite vzrostl o 1,8 procenta na 4 870,10 bodu. Akcie nabraly na síle koncem seance a celkem 8 sektorů z indexu S&P 500 zaznamenalo nárůst přes 1 procento. Evropské akcie v pátek rovněž otevřely v plusových hodnotách a následovaly tak silné zisky amerických a asijských burz. Asijské akcie v pátek vystoupaly na dvouměsíční maxima. 

S tím, jak výsledková sezona nabírá na síle, investoři budou rozebírat čtvrtletní výsledky, aby vyhodnotili dopady zpomalující se globální ekonomiky na americké firmy. Globálně se akcie pozvedly po dvou dnech ztrát, když investoři sází na to, že Federální rezervní systém (Fed) nezvedne úrokové sazby dříve než v roce 2016. Fed uvedl, že sazby zvýší, pouze pokud uvidí známky udržitelného ekonomického oživení.

Inflace na Novém Zélandu ve třetím kvartále vzrostla o 0,3 procenta (q/q), což je sice 0,1 procenta nad očekáváním trhu, avšak pod hodnotou v 2. čtvrtletí. Nicméně i když je cenová hladina u protinožců poměrně stabilní, nachází se pod 2procentním inflačním cílem centrální banky (RBNZ), od níž se očekává další uvolňování měnové politiky. Sám guvernér Wheeler uvedl, že další snižování sazeb je pravděpodobné, i když jeho poslední slova vyvolala spíše dojem, že tento krok není neodkladný. Data inflace vyhnala NZD proti USD téměř na hodnotu 0,6900, což by pro NZD signalizovalo 2 procentní týdenní zisk a 3 a půl měsíční maxima. Dnes však investoři zavírají před víkendem dlouhé pozice na NZD/USD a vybírají si své zisky. Nejbližší zasedání RBNZ je 29.10.2015. Trhy očekávají snížení sazeb až v prosinci, kdy banka nabídne aktualizovaný ekonomický výhled.

Analýzou USD/JPY jsme se sice zabývali již včera, nicméně večerní zavírací cena nám hodně napověděla. Graf ukazuje na silný support (118.60), který nedokázal být pokořen. Navíc tvar včerejší denní svíčky připomíná reverzní svíčku „pin bar" s dlouhým knotem a malým tělem, což je dalším argumentem, že měnovému páru USD/JPY se dolů nechce. Dnes budou klíčová data spotřebitelské důvěry z USA.

EUR/USD po 7. v řadě nebylo schopné prorazit hodnotu rezistence 1.1460, která se tak pro něj stává silnou překážkou. Navíc se na denním grafu vytvořila silná medvědí svíčka připomínající „outside bar", což je negativním signálem a naznačuje možnost oslabení EUR/USD. Pro měnový pár platí to samé co pro USD/JPY, a to že klíčová budou odpolední data spotřebitelské důvěryUSA.

čtvrteční svíčka EUR/USD:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688