Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  15.10.2015 12:42:18

Čínská ekonomika pohledem spotřeby komodit

Letošní propady na trhu s komoditami jsou z velké části připisovány zpomalení čínské ekonomiky. Podle analytiků z Goldman Sachs to ale nemusí být tak úplně pravda, s Čínou to vůbec není tak špatné, jak se na první pohled může zdát.

Je pravda, že čínská ekonomika už nedosahuje desetiprocentních meziročních růstů, jako tomu bylo v minulosti, a toto zpomalení má na poptávku po surovinách neblahý vliv. Podle Goldman Sachs ale poptávka po komoditách v Číně spíše ukazuje na změny v ekonomice správným směrem.

Důležitá je totiž struktura poptávky po komoditách. A ta se v posledních letech v Číně mění. Některé komodity, jako jsou železná ruda nebo cement, jsou ve velkém využívány v dobách masivní industrializace. Goldman Sachs tyto komodity označuje jako "capex" komodity (CAPEX - capital expenditures, kapitálové nebo také investiční náklady). Poptávka po nich v Číně vrcholila právě v obdobích nedávného boomu a nyní klesá nebo roste pomaleji.

V Číně v poslední době naopak roste poptávka po "opex" komoditách (OPEX – operational expenditures, provozní náklady), jako jsou káva nebo pohonné hmoty, a to právě na úkor "capex" komoditTo naznačuje odklon od investic ke spotřebě, jelikož lidé v zemi jsou stále bohatší a utrácejí více za potraviny nebo cestování.

Analytici z Goldman Sachs k tomu uvádějí, že "čím více je komodita závislá na CAPEX, tím spíše se poptávka po ní snižuje, a čím více je naopak závislá na OPEX, tím je žádanější. Poptávka po cementu klesla o 5 %, ale na druhé straně vzrostla poptávka po benzínu o 19,1 %. Z toho je patrné, že politici, alespoň do určité míry, poměrně úspěšně vytvářejí vhodné podmínky pro očekávanou rotaci v hospodářském růstu od investic směrem ke spotřebě".

Je důležité si všimnout, že se Peking snaží změnit původní investičně zaměřenou ekonomiku taženou exporty na ekonomiku závislou na domácí spotřebě a službách. Vůdci země se tak snaží vyhnout takzvané pasti středně-příjmové ekonomiky (middle income trap).

Meziroční změna v poptávce po komoditách (od začátku letošního roku)
Meziroční změna v poptávce po komoditách (od začátku letošního roku)

Je samozřejmě složité jednoznačně tvrdit, zda změna v poptávce po komoditách znamená definitivní změnu ve směřování čínské ekonomiky. Vzhledem k její velikosti a kupní síle jde možná o největší zkoušku toho, jak funguje ekonomický vývoj, v historii. Čísla zatím podle Goldman Sachs vypadají dobře, ale úspěch tohoto experimentu bude možné posoudit až v budoucnosti.

 

Přijde ve čtvrtém kvartálu zlatá rally?Přijde ve čtvrtém kvartálu zlatá rally?

Cena zlata se v průběhu léta pohybovala na velmi nízkých úrovních, v posledních týdnech ale jeví známky možné budoucí rally. Názory na příští vývoj ceny žlutého kovu se nicméně, jako tradičně, různí. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688