Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  15.10.2015 10:10:20

Voda: Horká komodita zítřka

Kilometry čtvereční Mohavské pouště s miliardami litrů čisté vody uvězněné (zatím) hluboko pod zemí. Takto růžový obrázek si malují už bezmála čtvrtstoletí investoři společnosti Cadiz, jejímž byznys plánem je vydělat na ztenčujících se amerických zásobách životodárné tekutiny.

Scott Slater, majitel společnosti Cadiz, přiznává, že jeho společnost zatím na vodě nevydělala ani dolar a že bude stát minimálně dalších 200 milionů USD prorazit vrty, zřídit filtrační zařízení a vystavět 43 mil vodovodů napříč pouští, než se žízniví Kaliforňané budou moct poprvé pramenité vody z pouště napít.

Prokopat se k vodě je pro Cadiz tvrdý oříšek, ne tak ale získat kapitál od ziskuchtivých investorů na Wall Street.

Wall Street větří příležitost

Kalifornie má za sebou extrémní sucha a spekulanti cítí peníze. Nezastaví je ani fakt, že reálné zisky z vodního byznysu mohou být jen pořádně nafouknutá bublina. "Investice do vodohospodářství jsou jednou z nejlepších příležitostí nadcházejících desetiletí," tvrdí Matthew J. Diserio z Water Asset Management, jeden z největších investorů stojících za společností Cadiz. "Voda je vzácný statek, který bude tématem číslo jedna 21. století podobně, jako byla pro 20. století určující ropa."

Za poslední desetiletí nakumuloval Cadiz 185 milionů USD ztrát. Kvůli rozvoji projektů pálí ročně 10 až 20 milionů hotovosti, bojuje o vládní povolení a horko těžko pokrývá platy svých deseti jádrových zaměstnanců. Dosud společnost získávala peníze prostřednictvím úvěrů a pravidelným vydáváním akcií. Skeptici ale pochybují, zda se jí vůbec někdy podaří vodu najít, natož zda vykáže nějaké zisky.

"Je to tvrdá hra," říká John Dickerson, šéf Summit Global Management, firmy založené před 20 lety, která investuje do vodohospodářské infrastruktury, lokálních dodávek vody a licencí, a to jak v USA, tak v zahraničí. "Cadiz podpořil sen Wall Street, která byla roky ochotna přečerpávat papírovou vodu." Teď ale investorům dochází trpělivost a společnost je stavěna před palčivou otázku: "Kde je skutečná voda a kdy se jí budeme moci napít?"

Vývoj cen akcií Cadizu vypovídá o mnohém.

Cadiz

Zdroj: Bloomberg

 

Voda = investice jen pro trpělivé

Ostatní venture podniky ze sektoru vodohospodářství také slibovaly více, než nakonec dokázaly zajistit (alespoň zatím). Firmy většinou narážejí na překážky v podobě skeptických regulátorů, opatrných klientů nebo protestujících ekologů.

Několik projektů ale může být nakonec životaschopných. Třeba Poseidon Water v oblasti San Diega dokončuje nový odsolovací závod, který čeká po 15 letech právních sporů s ekology na finální schválení regulátorů.

Ani sucho neobměkčilo místní protestující, aby nechali vstoupit firmy jako Cadiz nebo Poseidon na kalifornský vodohospodářský trh. Hlavním důvodem jsou (jak jinak) peníze. Až začne koncem roku "vyrábět" vodu desalinizační jednotka Poseidonu, měsíční náklady na vodu běžného spotřebitele vzrostou podle propočtů San Diego County Water Authority o 5 USD na 80 USD. Díky nové produkci se ale celková zásoba vody v regionu zvýší o 10 %.

Ekologické organizace jsou jasně proti privatizaci vody. "Voda je veřejný statek a neměla by být privatizována," tvrdí Adam Scow, šéf kalifornské neziskové organizace Food and Water Watch. "Nemůže s ní být nakládáno jen v zájmu několika investorů Poseidonu. Vysoké účty za vodu jsou neospravedlnitelné." Představitelé Poseidonu ale trvají na tom, že konají pro blaho celé společnosti. "Desalinizační projekt je partnerstvím soukromého a veřejného sektoru," obhajuje počínání firmy Andrew Kingman, výkonný viceprezident Poseidon Water.

Pokračování článku najdete na Investičním webu

Problémy s vodou a investiční příležitostProblémy s vodou a investiční příležitost

Řešení problémů s vodou v Indii je nejen prioritou pro tamní vládu, ale také velkou příležitostí pro investory hledající v současném prostředí nízkých výnosů zajímavé zhodnocení.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688